Külföld

“Karanténba zárták” a francia újságírókat

admin
admin

2008. 04. 23. 19:45

A francia elnöki hivatalban jelenlévő valamennyi újságíró földre helyezett kamerákkal, mikrofonokkal és diktafonokkal némán fogadta a kormánytagokat, majd bojkottálta a kormányszóvivő sajtótájékoztatóját. Így tiltakoztak az ellen, hogy az Elysée-palota korlátozta a sajtónak a kormányülést követő munkáját.

A francia kormányülésről távozó minisztereket az Elysée-palota udvarán a legnagyobb hangzavarban szokták az egymást lökdöső újságírók kérdezni. Ennek elkerülésére először fordult elő, hogy az elnöki hivatal egy kötelet feszített ki az udvar egyik felére és a mögé terelte a sajtó képviselőit, akik erre sztrájkkal fenyegetőztek.

A jelenlévők elégedetlenkedése miatt a “karantént” valamivel megnagyobbította a biztonsági szolgálat, de az újságíróknak továbbra sem engedélyezték, hogy azt elhagyják. Ekkor döntöttek úgy, hogy a munkaeszközeiket a kötél elé a földre helyezik, és nem tudósítanak a kormányülésről. A köztévé is csak az újságírók bojkottjáról számolt be, a minisztereknek nem adott lehetőséget a megszólalásra. Ezenkívül csak néhány fotós örökítette meg az elképedten távozó minisztereket.

“Az Elysée-palota hagyományosan az a hely, ahol minden újságíró közel mehet a miniszterekhez és feltehet bármilyen kérdést, aztán a kormánytagok eldöntik, hogy válaszolnak-e” – mondta el Jean-Louis Perez, a Capa ügynökség újságírója a France Info hírrádióban.

A karanténba zárást követően a bojkottról egy pillanat alatt egyhangúlag döntöttek a jelenlévők, hogy így jelezzék, nem egyszerűen mikrofonállványok, hanem normálisan kívánják munkájukat végezni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.