Nagyvilág

Grúzia ENSZ-védelmet kér Oroszországgal szemben

A nemzetközi közösség védelmét kérte Davit Bakradze grúz külügyminiszter Oroszországgal szemben, amelyet Tbiliszi azzal vádol, hogy be akarja kebelezni a hivatalosan Grúziához tartozó szakadár Abháziát és Dél-Oszétiát.

„Ez próbatétel Grúzia számára, (…) de a nemzetközi közösség számára is, ami a reakcióképességét, illetve azt illeti, hogy mennyire képes latba vetni befolyását valamilyen elfogadhatatlan dologgal szemben” – mondta helyi idő szerint kedden Washingtonban, egy nappal az ENSZ Biztonsági Tanácsának Grúziával foglalkozó kötetlen szerdai ülése előtt.

„Ma, 2008-ban elfogadhatatlan a nemzetközi közösség számára, hogy bármely ország annektálja egy szomszédját” – tette hozzá. Grúzia azzal vádolja Moszkvát: a szakadárok szekerét tolja azzal a minapi döntésével, hogy szorosabbra fűzi együttműködését Abháziával és Dél-Oszétiával.

Mindeközben Moszkvát Grúzia NATO-csatlakozási törekvése irritálja, mert Oroszország nem szívesen látná az atlanti szövetség F-16-os harci gépeit felszállni a Kaukázus e kulcsfontosságú térségéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik