Nagyvilág

A felvidéki magyarok elnyomják a szlovákokat?

Egy szlovákiai közvélemény-kutatás szerint a szlovákok feltűnően magas arányban vélik úgy, hogy a szlovákiai magyarok - jogaikkal visszaélve - elnyomják a szlovák többséget.

A felmérést a pozsonyi Komensky Egyetem szociológiai tanszéke és egy közvélemény-kutató ügynökség végezte. A tanszéket Juraj Schenk vezeti, aki 1994-től 1996-ig Vladimír Meciar kormányának külügyminisztere volt.

Az ezer főt meghaladó minta alapján készült, más társadalmi folyamatokat is vizsgáló felmérés megállapításai szerint Szlovákia polgárainak 43 százaléka úgy látja, hogy a kisebbségek „a helyzetükkel és jogaikkal visszaélve” elnyomják a szlovák többséget. A kutatás megállapítja, hogy Szlovákiában ennél csak öt kedvezőtlenebb társadalmi jelenség van.

A pozsonyi Új Szó ezzel kapcsolatban kérdéseket tett fel Juraj Schenknek, aki egyebek között kijelentette: „Vannak olyan vélemények, hogy a kisebbségek nálunk jobban élnek, mert előnyben részesítik őket, a hazaiak meg elnyomott helyzetben vannak”. Schenk szerint a felmérés erre vonatkozó kérdései megalapozottak, mert szerinte „az emberek ezt úgy érzékelik, észlelik, mint válságpontokat, kritikus helyzeteket”.

A felmérés valóban tükrözheti a szlovákiai közhangulatot, ugyanis az országban hosszú évek óta érzékelhető az a masszív propaganda, amely – az elsősorban az ország északi területein, a magyaroktól távol élő – szlovák lakosság felé azt sugallja, hogy a magyarok Dél-Szlovákiában elnyomják a szlovákokat – véli Öllős László, szlovákiai magyar elemző, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke. Ez a propaganda kisebb-nagyobb mértékben valószínűleg hat a szlovák lakosság számottevő részére – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik