Nagyvilág

Ausztrália kiadja Zentait

Az ausztrál legfelsőbb bíróság elutasította szerdán a 86 éves Zentai Károly (Charles Zentai) fellebbezését kiadatása ellen, így Magyarországon bíróság elé kerülhet emberiség ellen elkövetett bűnök vádjával.

A bíróság úgy döntött, hogy az ausztrál kiadatási törvény érvényes a 86 éves férfira, akit azzal gyanúsít Magyarország, hogy 1944-ben katonaként harmadmagával Budapesten megkínozta és megölte a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. Zentainak így az eljárás részeként meg kell jelennie a perthi városi bíróság előtt, addig azonban még néhány hónap is eltelhet.

Zentai tagadja a vádat, azt hangoztatva, hogy már a Balázs Péter halála előtti napon elhagyta Budapestet. A fellebbezésben védői arra hivatkoztak, hogy az ausztrál kiadatási törvény 19. cikkelye alkotmányossági okokból érvénytelen. A legfelsőbb bíróság 6:1 arányban utasította el a fellebbezést.

Zentai az ausztrál bíróság meghallgatása utn (MTI/AP)

Zentai az ausztrál bíróság meghallgatása után (MTI/AP)

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ igazgatója szerint történelmi nap ez Ausztrália számára. „Nagyon örülök, hogy ezt a jogtechnikai fellebbezést, amely már több mint két éve akadályozza Zentai úr kiadatását, s amelynek abszolút semmi köze az ügyhöz, végül elvetették, és végre megindulhat a kiadatási eljárás” – mondta a második világháború alatt a zsidók ellen elkövetett bűncselekmények még élő tetteseinek felkutatására indított Utolsó Esély akció vezetője a The Australian című lapnak.

„Azt hiszem, nagyon fontos emlékeztetni arra, hogy Zentai úr, amikor először gyanúsították meg Balázs Péter megölésével, maga mondta, hogy hajlandó Magyarországra menni, és tisztázni magát – folytatta Zuroff. – De nem sokkal azután, hogy Magyarország kérte a kiadatását, aminek folytán bíróság elé kerülhetett volna, Zentai úr mindent megtett, hogy akadályozza az igazságszolgáltatást.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik