Nagyvilág

Petíció a Benes-dekrétumok ellen

Petíciót adtak át magyar civil szervezetek képviselői kedden az Európai Parlamentnek a strasbourgi plenáris ülés alatt a Benes-dekrétumok egyes rendelkezései és azok tavalyi pozsonyi megerősítése ellen tiltakozva.

A közel 40 ezer aláírással nyomatékosított dokumentumban – amelyet Wittner Mária országgyűlési képviselő, Andrásfalvy Bertalan korábbi kulturális miniszter, Juhász Imre, a Civil Jogász Bizottság tagja, valamint Fehér Csaba szlovákiai és Hunyadi István strasbourgi történész adtak át – közel 170 civil szervezet nevében egyebek között azt kérik, hogy a parlament “tűzze napirendre a Benes-dekrétumok, a Szlovák Nemzeti Tanács és egyéb (cseh)szlovák hivatalos szervek által a kérdéses időszakban alkotott, és a magyar és német kisebbséget súlyosan diszkrimináló jogszabályok ügyét”, és vizsgálja meg azok európai uniós jogrendszerrel való összeegyeztethetőségét.

Kérték azt is, hogy a parlament “határozatban szólítsa fel Szlovákiát, hogy a még hatályban lévő
inkriminált jogszabályokat – beleértve az 1948. február 25. előtt jogellenes cselekedetek miatti kártérítést kizáró törvényt is – dereguláció útján helyezze hatályon kívül”. Ugyancsak kérik az érintetteket “sújtó anyagi veszteségek következményeinek hathatós enyhítését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik