Külföld

Petíció a Benes-dekrétumok ellen

admin
admin

2008. 04. 22. 20:52

Petíciót adtak át magyar civil szervezetek képviselői kedden az Európai Parlamentnek a strasbourgi plenáris ülés alatt a Benes-dekrétumok egyes rendelkezései és azok tavalyi pozsonyi megerősítése ellen tiltakozva.

A közel 40 ezer aláírással nyomatékosított dokumentumban – amelyet Wittner Mária országgyűlési képviselő, Andrásfalvy Bertalan korábbi kulturális miniszter, Juhász Imre, a Civil Jogász Bizottság tagja, valamint Fehér Csaba szlovákiai és Hunyadi István strasbourgi történész adtak át – közel 170 civil szervezet nevében egyebek között azt kérik, hogy a parlament “tűzze napirendre a Benes-dekrétumok, a Szlovák Nemzeti Tanács és egyéb (cseh)szlovák hivatalos szervek által a kérdéses időszakban alkotott, és a magyar és német kisebbséget súlyosan diszkrimináló jogszabályok ügyét”, és vizsgálja meg azok európai uniós jogrendszerrel való összeegyeztethetőségét.

Kérték azt is, hogy a parlament “határozatban szólítsa fel Szlovákiát, hogy a még hatályban lévő
inkriminált jogszabályokat – beleértve az 1948. február 25. előtt jogellenes cselekedetek miatti kártérítést kizáró törvényt is – dereguláció útján helyezze hatályon kívül”. Ugyancsak kérik az érintetteket “sújtó anyagi veszteségek következményeinek hathatós enyhítését”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.