Nagyvilág

Buzek lehet az EP új elnöke

Jerzy Buzek volt lengyel miniszterelnök lesz az Európai Parlament következő elnöke - értesült a Handelsblatt.

A tekintélyes német üzleti és politikai napilap beszámolója szerint az új elnök személyéről már megállapodás jött létre az Európai Parlament két legnagyobb frakciója, a konzervatív néppárti és a szocialista frakció között. A Handelsblatt információi szerint Buzek a jövő évi európai parlamenti választások után váltja fel tisztségében a jelenlegi elnököt, a német Hans-Gert Pötteringet.

Az Európai Unió jövő évben megüresedő vezető tisztségeinek betöltése éles vitákra vezetett a tagállamok között – írta a német lap, rámutatva, hogy az egyik legtekintélyesebb poszt sorsa mindennek ellenére eldőlt. Eszerint a konzervatív Buzek jelölésébe egyértelműen beleegyezett a szocialista frakció és személy szerint annak vezetője, a német Martin Schulz is.

A Handelsblatt információi szerint maga Schulz is ambíciókat táplál a parlamenti elnöki tisztség betöltésére, de az Európai Parlament elnöki posztját nem töltheti be egymás után kétszer ugyanannak az országnak a képviselője. Így viszont – mivel a szocialisták engedtek most a konzervatívoknak – jelentősen megnövekedtek Martin Schulz esélyei arra, hogy majd Buzek után vehesse át az elnöki stafétabotot.

A 67 éves Jerzy Buzek 1997 és 2001 között volt Lengyelország miniszterelnöke. 2004 óta néppárti képviselő az Európai Parlamentben, de “frakciók feletti” tekintélynek örvend. Elismerik politikai józanságát és szakértelmét, különös tekintettel arra, hogy annak idején Lengyelország európai uniós csatlakozásának egyik legfőbb előkészítője volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik