Nagyvilág

Bin Ladennel népszerűsíti magát Clinton

Első ízben használta fel Oszama bin Ladent az amerikai elnökválasztási kampányban egy demokrata jelöltaspiráns. Hillary Clinton új reklámklipjében az al-Kaida terrorszervezet vezetője is feltűnik.

A volt first lady hétfőn, a fontos keddi pennsylvaniai előválasztási forduló előtti utolsó pillanatban húzta elő az Oszama-kártyát, amellyel eddig csak a terrorveszélyre emlékeztető republikánus politikusok éltek.

A New York-i szenátor asszonyt népszerűsítő félperces reklámban a berlini fal, a nagy tőzsdekrach, az olajválság és a Katrina hurrikán történelmi képei mellett Oszama bin Laden is látható néhány pillanatra. „Ez a világ legkeményebb posztja, mindenre fel kell készülni, különösen most, amikor Amerika két háborút vív, az olajár az egekben és a gazdaság válságba jutott, vajon ki a legalkalmasabb az elnökségre?” – hangzanak a narrátor szavai. A klip végén Clinton képe jelenik meg.

Megfigyelők szerint Clinton a legutolsó pillanatban kétségeket akar ébreszteni a határozatlan szavazók körében Barack Obama alkalmasságával kapcsolatban. Ugyanez a taktika bejött már a Clinton-stábnak Ohio és Texas előtt. „Clinton is felelős azért, hogy Oszama bin Laden még szabadlábon lehet, szavazatával ugyanis jóváhagyta az iraki inváziót, amely teljesen lekötötte az amerikai hadsereget” – reagált a reklámra Bill Burton, Obama szóvivője.

Hillary Clintonnak – aki a delegátusgyűjtő versenyben némileg le van maradva Obama mögött – csak nagy arányú pennsylvaniai győzelemmel nyílhat esélye arra, hogy behozza az illinoisi szenátor előnyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik