Nagyvilág

A Yankee stadionban misézett a pápa

A zsúfolásig megtelt Yankee stadionban pontifikált misét XVI. Benedek pápa New Yorkban vasárnap, tengerentúli zarándoklata utolsó napján. Az 55 ezer férőhelyes létesítményben nagy ovációval fogadták a római katolikus hívek az egyházfőt.

A látványosan bíbor és sárga színű drapériába öltöztetett stadion közepén álló nagy fehér oltárnál a pápa arról beszélt, hogy Krisztus vezet ahhoz az igazsághoz, amely értelmet ad az emberi létezésnek. A katolikus egyház oktatási, jótékonysági és szociális tevékenységén keresztül fontos szerepet játszott az Egyesült Államok életében – mondta.

Az egyház a szabadság és lehetőség országában egy nagyon sokszínű hívő közösséget forrasztott egybe – hangsúlyozta XVI. Benedek, aki kedden Washingtonban kezdődött látogatása során ünnepelte 81. születésnapját és pápává választásának harmadik évfordulóját.

A pápa szerint a tekintély és az engedelmesség fogalmáról ma nehéz beszélni, különösen egy olyan társadalomban, amelyben fontos érték a személy szabadsága. A hit nem hátrálhat meg a nehézségek előtt, még akkor sem, ha azok az egyházon belül jelentkeznek, nem szabad kétségbeesni a szerencsétlenség és botrány közepette – utalt az amerikai egyházat az utóbbi években megrázó szexuális visszaélésekre. A legnagyobb tetszésnyilvánítást akkor aratta, amikor az abortusz elutasításáról beszélt.

A pápa reggel ellátogatott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások helyszínére, a Ground Zeróhoz és megáldotta azt. A CNN tudósítása szerint némi vitát keltett imájának az a része, amelyben a gyűlölettel teli emberek üdvéért könyörgött. Egyesek ugyanis úgy értelmezték szavait, hogy a repülőgép-eltérítő terroristákért és az őket támogatókért is imádkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik