Nagyvilág

Égő tarlóra zuhant a Szojuz

A Szojuz TMA-11 teherűrhajó automatikája nem stabilizálta a leszálló egységet, ezért az gyakorlatilag függőlegesen zuhant a Föld felé. Ráadásul egy olyan területen landolt, ahol éppen tarlóégetés folyt, s az ejtőernyők lángra kaptak.

A leszálló egység a kijelölt területtől távol, a megadott időpontnál két perccel korábban, és ballisztikus pályán, nagyon keményen ért földet. A kapszula a három űrhajóssal a kijelölt helytől 420 kilométernyire ért földet, mégpedig ballisztikus pályán, mivel hirtelen irányíthatatlanná vált. Ahol földet ért, ott égett a sztyeppe, a helybeliek gyújtották fel afféle tarlóégetés céljából – írta a Komszomolszkaja Pravda.

Elsőként a helybeliek érkeztek a helyszínre, mivel előzőleg hatalmas ejtőernyőre lettek figyelmesek az égen, majd azt látták, hogy Jurij Malencsenko, az egység parancsnoka saját erőből kászálódik ki az oldalára dőlt kapszulából. Percekkel később szállt le a közelben a légierő kereső-mentő egységének helikoptere, s Malencsenko mellett ők segítették ki a kapszulából Peggy Whitson amerikai és Ji Szo Jeon dél-koreai űrhajósnőt. Az űrhajósok viszonylag rossz állapotát az okozta, hogy a leszállás során a ballisztikus pálya miatt az előírt 3-4 g terhelés helyett 8 g-t kellett kiállniuk, vagyis testük tömege egy ideig a földinek a nyolcszorosát tette ki.

A Szojuzok meghibásodása a Kommerszant című moszkvai lap szerint azért is aggasztó, mert ilyen űrhajót kellene használni akkor is, ha a Nemzetközi Űrállomást valamiért hirtelen ki kellene üríteni, vagy ha valaki megbetegedne az űrállomáson, egy beteg űrhajós számára pedig veszélyes lehet a ballisztikus pályán való leszállás. A történtek kivizsgálására alakult bizottság már hétfőn megkezdte munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik