Nagyvilág

Obama hisz a kapitalizmusban

Mi vár az Egyesült Államok gazdaságára, ha jövőre Barack Obama költözik a Fehér Házba? A Business Week interjúja szerint adócsökkentés nem, a kilencvenes évek alapjaihoz való visszatérés azonban igen. Obama cáfolta, hogy tapasztalatlan lenne.

A tapasztalatlansággal vádolt demokrata elnökjelölt, Barack Obama a Business Weeknek adott interjújában kifejtette: sem ő, sem Hillary Clinton szenátor, sem pedig John McCain szenátor nem vezetett még soha vállalatot, és elnök sem volt.

“Úgyhogy amikor a gazdaságról van szó, mindhármunk tapasztalatát annak alapján kell megítélni, milyen elveket vallunk, s milyen emberek vesznek körül bennünket. Az engem támogatók között ott van Paul Volcker (a Federal Reserve 1979-től 1987-ig hivatalban lévő elnöke – a szerk.), továbbá Warren Buffett, az ismert befektetési guru, márpedig ők biztosan nem állnának mellettem, ha nem gondolnák úgy, hogy megvan bennem, ami a gazdaság irányításához szükséges” – véli az aspiráns.

Hozzáteszi: a gazdasággal kapcsoaltos nyilatkozataiból több is megvalósult. “Tavaly szeptemberben egy beszédemben figyelmeztettem arra, hogy az ingatlanhitelezési problémák kihatással lesznek a Wall Streetre” – emlékeztet Obama.

Vissza a kilencvenes évekbe

Barack Obama szerint nem szabad visszatérni azokhoz a vagyonelkobzással felérő rátákhoz, amelyek a múltban torzítólag hatottak a gazdaságra, bár emelné a 15 százalékos adókulcsot.

Az elnökjelölt szerint az adórendszernek fairnek kell lennie minden amerikai számára. “Nem alaptalan azt mondani, hogy a legmagasabb jövedelműek aránytalanul nagy hasznot húztak a gazdaság globalizálódásából, a Bush-féle adócsökkentések pedig bebiztosították ezt a hasznot” – véli.

Barack Obama - kicsit emelné az adót (Fotó: MTI)

Barack Obama – kicsit emelné az adót (Fotó: MTI)

Hangsúlyozta ugyanakkor: vissza kell térni a kilencvenes évek adószerkezetéhez. A gazdagok akkor is gazdagok voltak, viszont a költségvetés kiegyensúlyozottabb volt, és ez lehetővé tette a fenntartható növekedést.

Felelőtlen lenne az adócsökkentés

“Visszacsinálni azokat az adócsökkentéseket, és stabilabb fiskális alapra helyezni a gazdaságot; ez hosszú távon jó a gazdaságnak, a részvénytulajdonosoknak és a Wall Streetnek. Most rossz pályán vagyunk, 4 ezer milliárd dollárral növeltük az államadósságot, amit gyermekeinknek és unokáinknak kell törleszteniük, és egyre csak vesszük föl a hiteleket Kínától, Dél-Koreától, Mexikótól, valamint a kőolajtermelő országoktól. Ez nem a hosszú távú gazdasági növekedés receptje” – emelte ki Obama.

Az elnökjelölt úgy fogalmazott: örülne, ha mindenkinek csökkenthetné az adóját, csakhogy ez felelőtlen dolog volna. “Nem lehet egyidejűleg folytatni egy havonta tízmilliárd dollárba kerülő háborút, újjáépíteni a leromlott infrastruktúránkat, oktatni gyermekeinket, hogy versenyképesek legyünk Kínával és Indiával szemben, gondoskodni arról, hogy idősebb állampolgáraink megfelelő egészségügyi ellátást kapjanak, és közben továbbra sem fizettetni adót a legvagyonosabbakkal. Muszáj választani” – fogalmazott Barack Obama.

(Az interjút teljes terjedelmében a Figyelő legfrissebb számában olvashatja!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik