Nagyvilág

XVI. Benedek New York-ban celebrált misét

XVI. Benedek pápa bíborosok és püspökök, szerzetesek és apácák jelenlétében mutatott be misét szombaton a New York-i érseki székhelyen, a Szent Patrik székesegyházban.

Mintegy háromezer pap és hívő töltötte meg a legnagyobb amerikai katolikus templomot, amely előtt több százas ünneplő tömeg fogadta XVI. Benedeket, akit napra pontosan három éve választottak pápává. Az egyházfő többek kezét megszorította, majd megáldotta a tömeget. Az Ötödik sugárúton álló neogótikus katedrális előtt üdvözölte az egyházfőt Michael Bloomberg, New York polgármestere. A misén jelen volt Rudy Giuliani, a város előző vezetője is.

A pápa kedden érkezett első tengerentúli zarándoklatára Washingtonba. Hatnapos útjának második állomásán, New Yorkban, a monumentális, ám a felhőkarcolók erdejében szinte eltörpülő Szent Patrik székesegyházban arról beszélt: a hit fénye elhalványodhat az egyház tagjainak bűnei és gyengeségei miatt. Külön akadályokat jelent egy olyan társadalom, amely időnként megfeledkezni látszik Istenről és a keresztény erkölcs legelemibb kívánalmairól.

Mise a Szent Patrik székesegyházban (Fotó: MTI/AP)

Mise a Szent Patrik székesegyházban (Fotó: MTI/AP)

“A köröttünk levő világgal naponta érintkezve néha erőt vesz rajtunk a frusztráció, a kiábrándultság és a borúlátás a jövővel kapcsolatban” – fogalmazott a pápa, aki ezúttal is kitért a katolikus papok szexuális visszaéléseire, a szenvedésekre és károkra. Azt mondta a papoknak és a hívőknek, hogy érezzék az ő spirituális közelségét, amikor szembenéznek a következményekkel. “Imádkozzunk, hogy megtisztuljon minden egyes templom és vallási közösség” – jelentette ki XVI. Benedek, akit több amerikai lap a “remény pápájaként” emlegetett.

A Vatikán vezető tisztviselői név nélkül úgy nyilatkoztak: változtatásokat mérlegelnek az egyházjogban annak érdekében, hogy a fekete bárányokat könnyebben el lehessen távolítani. XVI. Benedek amerikai útjának egyik központi témája a szexuális visszaélések ügye. A pápa nem rejtette véka alá, hogy szégyenkezik, és kijelentette: fontos, hogy jobb papok legyenek, mint sok pap.

A pápa vasárnap reggel ellátogat a 2001. szeptemberi New York-i merényletek helyszínére, a Ground Zeróhoz, ahol imát mond az áldozatok emlékére, kora délután pedig misét mutat be a Yankee stadionban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik