Nagyvilág

Kostunica a radikálisokkal alakítana kormányt

A jelenlegi szerb miniszterelnök megegyezett a ma még ellenzékben lévő szerb radikálisok vezérével arról, hogy a májusi parlamenti választások után pártjaik közösen alakítanak kormányt - jelentette szombaton a Blic című belgrádi napilap.

Az újság úgy tudja, hogy a majdani kormány elnöke újból Vojislav Kostunica lenne, míg a Szerb Radikális Párt (SRS) alelnöke, Tomislav Nikolic kapná a házelnöki tisztséget. Erről Kostunica egyezett meg a hágai törvényszék börtönében raboskodó Vojislav Seseljjel, a radikálisok vezérével.

A paktumról, amely állítólag még a választások márciusban történt kiírása előtt jött létre, a Kostunica vezette Szerb Demokrata Párt (DSS) egy magas rangú tisztségviselője tájékoztatta Boris Tadic államfőt – írta a Blic. A kormányfő a múlt héten még cáfolta, hogy megállapodást kötött volna Seseljjel. A radikálisok berkeiben viszont csöppet sem titkolják, hogy a DSS-szel kívánnak kormányozni május után.

Az egyezség része az is, hogy a két majdani kormánypárt kezdeményezni fogja Tadic fölmentését. Az államfő hivatalból történő eltávolításához az alkotmány értelmében kétharmados parlamenti többségre van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik