Külföld

Szerbia nem tarthat választást Koszovóban

admin
admin

2008. 04. 18. 12:45

A koszovói ENSZ-közigazgatás, az UNMIK vezetője szerint Szerbia nem tarthat helyi önkormányzati választást Koszovóban.

Joachim Rücker a www.e-novine.com internetes hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy hivatala konzultált a hat ország képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoporttal, s tiltó döntését az ENSZ központja is támogatja. Széles körű nemzetközi egyetértés van atekintetben, hogy Szerbia nem szervezhet Koszovóban helyi önkormányzati választást. Ami a parlamenti választásokat illeti, az ellen az UNMIK-nak nincs kifogása – nem tiltja, de nem is segíti megszervezésüket – közölte Joachim Rücker.

Egyes jelentések szerint Rücker hivatalosan is értesítette Belgrádot a koszovói önkormányzati választás tilalmáról. A belgrádi kormány csütörtökön döntötte el, hogy május 11-én Koszovóban is megrendezik a Szerbiában kiírt parlamenti és önkormányzati választásokat, pénteken délelőtt pedig el is utaztak Kosovska Mitrovicába a központi választási bizottság munkatársai, hogy hozzálássanak a szavazás előkészítéséhez.

A szerb kormánydöntés szerinti választani a legjobb esetben is csak a terület lakosságának mintegy 10 százalékához tartozó, szavazásra jogosult emberek mehetnek el, mivel a népesség 90 százalékát alkotó albánok ezt biztos nem teszik meg. Ők már akkor sem szavaztak, amikor Koszovó még hivatalosan Szerbia része volt.

A szerbek viszont azóta nem járnak albán szervezésű szavazásra, amióta Koszovó nemzetközi felügyelet alatt áll. Ezért a tavaly novemberi parlamenti és önkormányzati választások után az ENSZ-felügyelet, az UNMIK vezetője nem tehetett mást, mint hogy meghosszabbította a lejárt mandátumú szerb önkormányzatok hivatali idejét.

Koszovói vezetők – bár élesen tiltakoztak a szerb szándék ellen -, elismerik, hogy ha a szerbek szavazni akarnak, azt incidensek nélkül igen nehéz lesz megakadályozni. Az önkormányzati választást az UNMIK érvénytelennek nyilváníthatja, s akkor marad a kérdés: mi lesz az önkormányzatok sorsa, amelyek mandátuma nyáron jár le, milyen helyhatóság intézi tovább a Koszovóban élő szerbek napi ügyeit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.