Nagyvilág

Merkel a liberálisok kedvét keresi

A jövő évi parlamenti választások után a liberális német Szabad Demokrata Párttal (FDP) alkotna legszívesebben koalíciót Angela Merkel német kancellár.

Merkel – aki egyben a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is – csütörtöki késő esti televíziós nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy pártja számára az FDP-vel kötendő koalíció a fő célkitűzés. Nem zárta ki ugyanakkor a jamaicai zászló színei – fekete, sárga és zöld – után elnevezett úgynevezett Jamaica-koalíciót, azaz a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek szövetségét sem, azt azonban valószínűtlennek nevezte.
A szociáldemokratákkal alkotott jelenlegi nagykoalíció folytatásáról nem ejtett szót, korábban azonban több alkalommal utalt ennek lehetőségére is.

Nem koalíciós kampányt akar

A ZDF közszolgálati televíziónak adott interjúban a kancellár hangoztatta, hogy pártja az elkövetkező időszakban nem egyfajta “koalíciós kampányt” kíván folytatni, hanem saját programját és saját képességeit kívánja előtérbe helyezni.

Úgy vélte, hogy a programok tekintetében a szabaddemokratákkal a legtöbb a közös vonás, bár – mint hozzátette – a Zöldek az elmúlt években egyebek között a gazdaságpolitika területén sokat változtak.

Van már példa ilyenre

Az önálló tartománynak számító Hamburgban éppen most létrejött – az ország történetében tartományi szinten első – konzervatív-zöld kormányzati szövetségre utalva nem értett egyet azokkal az aggodalmakkal, amelyek szerint a CDU-nak a Zöldekhez történő közeledése elriaszthatja a konzervatívok törzsszavazóit. “Elsősorban azonban az FDP-vel kötendő koalícióra törekszünk” – jelentette ki Merkel, hozzátéve, hogy a döntés úgyis a választók kezében lesz.

A kancellár a leghatározottabban állást foglalt Horst Köhler államfő újbóli megválasztása mellett. Köhler mandátuma jövő tavasszal jár le, s az elnök egyértelműen még nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy kívánja-e újra jelöltetni magát.
“Köhlernek államfőnek kell maradnia” – hangoztatta Merkel, aki első ízben nyilatkozott a témáról a nyilvánosság előtt.

“Az elnök újra és újra figyelmeztet bennünket valamire, ez azonban mindig hasznos” – jelentette ki a kancellár, utalva arra, hogy Horst Köhler az elmúlt időszakban közvetve több alkalommal is bírálta a kormány munkáját. Mostani interjújában ugyanakkor elutasította azt az elnöki kritikát, hogy a kormány “drága választási ajándékokat” osztogat, ahelyett, hogy folytatná a reformpolitikát.

Ennek kapcsán a kancellár azt hangoztatta, hogy a közelmúltban elhatározott – csekély mértékű és sokat vitatott – nyugdíjemelés nem választási ajándék volt, a kormány a nemzedékek közötti egyensúly helyreállítására törekedett. “A fiatal generáció érdekében már sokat tettünk, most a nyugdíjasokon is akarunk segíteni” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik