Nagyvilág

Kína látja el fegyverrrel a zimbabwei diktatúrát

Hatalmas mennyiségű kínai fegyverszállítmány érkezett hajón Dél-Afrika partjaihoz, hogy onnan továbbszállítsák a megrendelő, Zimbabwe felé. A fegyvereket minden bizonnyal a kétes tisztaságú választások eredménye ellen fellépő ellenzékiek ellen veti majd be Robert Mugabe diktatórikus rezsimje.

A Kínából érkezett teherhajó szállítmánya a pénteken érkezett a dél-afrikai Durban kikötőjébe fedélezetén tekintélyes mennyiségű fegyverrel. A rakomány többek között 3,5 millió, kézifegyverekhez való lőszert, AK-47-es rohamkarabélyokat, 93 aknavetőt, azokhoz 2500 aknagránátot, valamint 1400 rakétameghajtású gránátvetőt (RPG) tartalmaz – írja a The Guardian című brit napilap.

A dél-afrikai kormány közölte, hogy nem tehet semmit a szállítmány célba juttatása ellen, a hajónak ugyanis rendben vannak a papírjai, Zimbabwe ellen pedig nincs fegyverembargó.

Elhallgatták a diktátor bukását

Zimbabwét sok nemzetközi bírálat érte Robert Mugabe diktatórikus kormányzása miatt, majd az utóbbi hetekben főképpen azért, mert a kormány nem hajlandó nyilvánosságra hozni az elnökválasztás eredményét. Megfigyelők szerint ez egyértelműen annak a jele, hogy Robert Mugabe sokkal kevesebb szavazatot kapott, mint az ellenzéki jelölt. Annyi már most is bizonyos, hogy az elnök vezette kormánypárt elvesztette parlamenti többségét.

Az utóbbi napokban számos beszámoló látott napvilágot arról, hogy a kormánypárt fiatal milicistái megverik az ellenzéki pártok tagjait, több gyilkosságot is jelentettek. Ebben a helyzetben félő, hogy a kínai fegyvereket is előbb-utóbb a belső harcokban vetnék be – írja a The Guardian.

Kína támogatja a rezsimet

Az esetre reagálva William Hague brit konzetvatív párti politikus úgy fogalmazott: a nemzetközi közösségnek egységesen kellene fellépnie Zimbabwével szemben, csakúgy mint Kínával, akit fel kellene szólítani, hogy ne szállítson fegyvereket a diktatórikus zimbabwei kormánynak.

A Mugabe-reszim folyamatosan megsérti az emberi jogokat és lehetelenné teszi az emberek számára, hogy saját maguk válasszák meg vezetőiket. Fegyvert szállítani ennek a rezsimnek olyan időszkaban, amikor az ellenzéki aktivistákat a kormány fegyveresei támadják nemcsak rossz üzenet, hanem Kína nemzetközi megítélését is súlyosan rombolja – fogalmazott. Dél-Afrikának szintén világossá kellene tennie, hogy az ehhez hasonló fegyverszállítmányokat nem hajlandóak átvenni a jövőben – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik