Nagyvilág

Vészesen fogy a magyar Erdélyben

Várhatóan 400 ezerrel kevesebben lesznek 2032-re az Erdélyben élő magyarok - mondta a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet csütörtöki budapesti bemutatkozásakor az intézmény tudományos titkára.

Kiss Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a romániai magyarok lélekszámának csökkenő tendenciáját elemezve nem lehet eltekinteni attól a kontextustól, hogy a román népesség száma szintén csökken.

Elmondta, a pesszimistább kutatási eredmények szerint az Erdélyben élő magyarok jelenlegi, közel 1 400 000-es lélekszáma 2032-re akár 942 ezerre is csökkenhet, köszönhetően a – román társadalomban szintén megfigyelhető – alacsony termékenységnek és a születéskor várható alacsony élettartamnak.

A titkár hozzátette, emellett a magyarok számának csökkenésében szerepet játszó sajátos okok a kedvezőtlen korstruktúrájukban és a jelentős asszimilációjukban keresendőek.

A legjelentősebb csökkenés a dél-erdélyi és a bánsági régiókban várható, ahol akár a népesség megfeleződése is bekövetkezhet. Kedvezőek a népességi perspektívák viszont a Székelyföldön, mert ott nincs jelentős asszimilációs veszteség.

A 2007 novemberében megalakult kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet a román kormány hatáskörébe tartozó intézmény, amelyet az állam évi másfél millió euróval támogat.
Az intézet fő kutatási irányvonala a romániai kisebbségpolitikában történő változások elemzése, valamint a kisebbségek identitásmegőrzésének tanulmányozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik