Külföld

Slotáék felosztották Magyarországot

admin
admin

2008. 04. 16. 12:39

A magyarellenes Ján Slota vezette pozsonyi kormányerő, a szlovák Nemzeti Párt (SNS) a honlapján rövid ideig megjelenő térképen törölte Európa térképéről a jelenlegi Magyarországot.

Az SNS honlapján napokig egy olyan Európa-térkép volt látható, amelyen a Dunántúl Ausztriához, a többi magyar terület pedig Szlovákiához tartozik, Magyarország pedig nem is létezik.

Elemzők szerint nyilvánvaló, hogy a szlovák kormánypárt így kívánta megjeleníteni legfőbb ábrándját, miszerint Magyarországot le kellene törölni a föld felszínéről. Emlékeztetnek arra, hogy Slota néhány évvel ezelőtt arra buzdította a hallgatóságát, hogy “üljetek harckocsira, és tegyük földdel egyenlővé Budapestet.”

Idevág Slotának az a többször elismételt megállapítása is, miszerint Szlovákiában nincsenek magyarok, csupán magyarul beszélő szlovákok.

A nacionalista párt a rendszerváltás óta azzal riogatja a szlovákokat, hogy a magyarok autonómiát akarnak, s ennek nyomán majd Szlovákia déli területeit akarják elcsatolni. A párt kezdetektől azt hirdeti, hogy az egykori magyar királyságot megjelenítő “Nagy-Magyarország”-térképek Szlovákia területi integritását fenyegető üzenetként olvasandók.

Feltételezhető, hogy a “Magyarország nélküli Európa-térkép” ötlete a történelmi Magyarországot ábrázoló térképre válaszoló üzenet akart lenni. Az SNS azonban nem adott magyarázatot arra, vajon milyen megfontolások alapján alakította át nemcsak Európát, de egyszersmind az Európai Uniót alkotó államok közösségét, s csökkentette ily módon az unió tagországainak számát.

Miután Slotáék igencsak sajátos térképére a média is felfigyelt, és magyarázatot keresett, az SNS adós maradt a válasszal, majd a Magyarország nélküli Európa-térképet is eltüntette honlapjáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.