Külföld

Pártállamot hoz létre Putyin?

admin
admin

2008. 04. 16. 12:44

Vlagyimir Putyin visszaszerezte magának a legmagasabb állami tisztséget azzal, hogy az Egységes Oroszország párt élére állt - állapította meg szerdán, a Kommerszant című lap. Elemzők az új hatalmi erő létrejöttét a Szovjetunió Kommunista Pártjához hasonlítják.

A szerző, Andrej Kolesznyikov nem mulasztotta el megemlíteni, hogy Dmitrij Medvegyev megerősítette: Putyint fogja felkérni kormányfőnek, a távozó elnök pedig újra kijelentette, hogy vállalja a tisztséget. “Figyelembe véve, hogy az Egységes Oroszország kétharmados többséggel rendelkezik a dumában és többségben van az Orosz Föderáció majd minden tagjának – köztársaságok, területek – törvényhozó testületeiben, ez konszolidált, valóban hatalmas politikai erő képződését jelenti.

Olyan erőét, amilyen nálunk még soha nem volt. Vagyis persze volt ilyen erő: a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP), de még annak sem volt olyan vezető és iránymutató ereje, amilyen Vlagyimir Putyin” – írta Kolesznyikov.

Hasonló az SZKP-hoz

Az SZKP-hoz való hasonlóságot a szerző többek között abban látja, hogy a küldöttek egyhangúlag szavazták meg az új vezetőt. Kolesznyikov értesülése szerint azonban a nyílt szavazásra úgy kellett rábeszélni őket. “Egyesek közöttük alighanem állampolgári tettre készültek, és legalább tartózkodni akartak, persze titokban, de nem jött össze, véleményük kifejezésének még ettől a finom módjától is megfosztották őket” – írta.

Megállapította: a pártelnöki tisztség elvállalásával Vlagyimir Putyin visszavette magának a legmagasabb állami tisztséget. “Tegnap óta lezártnak tekinthető a vita, hogy visszatér-e Putyin, vagy sem az ország legmagasabb tisztségébe. Visszatért. Pedig éppen elmenőben volt” – írta a lap.

A Novije Izvesztyija című újság ugyancsak úgy ítélte meg, hogy az Egységes Oroszország élére állva Putyin marad az állam vezetője. A lap összeállítást közölt azokról az országokról, amelyekben nem a hivatalosan kinevezettek irányítják az országot: így például Líbiát, ahol a tényleges vezető semmiféle tisztséget nem visel, vagy Iránt, ahol a tényleges államfő egy ajatollah, és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, Észak-Koreát. A lap külön kiemeli, hogy Putyin nem lépett be a pártba.

Pártkormány születik

Az Izvesztyija című lap az orosz politikában bekövetkezett fordulatnak nevezi, hogy Putyin lett az Egységes Oroszország vezetője. “Ha Putyin lesz a kormányfő, akkor a kormány részben pártkormány lesz, de ahhoz, hogy rendelkezzen egy pártkormány minden klasszikus vonásával, még mintegy négy évi átalakításra van szükség… – idézte a lap Oleg Morozovot, a duma elnökhelyettesét.

A lap nem tekinti túlságosan jelentős kérdésnek, hogy belép-e a pártba Putyin, vagy sem. “Sokan emlékeznek arra, amikor az SZKP főtitkárai a 2. számú tagsági igazolványt birtokolták, de ez nem sokat változtatott az ország helyzetén. Nem a formális tagságon, hanem a demokratikus intézmények valós lehetőségein múlnak a dolgok” – írta a lap.

A Vremja Novosztyej arra mutatott rá: a helyzet nyilvánvalóan előnyös a majdani kormányfő számára, mert legális lehetősége nyílik arra, hogy pártvonalon hatást gyakoroljon a kormányzókra és a közigazgatási vezetőkre, akik az Egységes Oroszország párt tagjai, márpedig ők abszolút többségben vannak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.