Külföld

Leszállt Washingtonban a Shepherd One

admin
admin

2008. 04. 16. 07:39

Rendhagyó módon az elnöki pár George Bush és felesége személyesen fogadta a Washingtonhoz közeli légibázison XVI. Benedek pápát, aki hatnapos látogatásra az Egyesült Államokba érkezett.

Az Alitalia Shepherd One pápai repülőgép a pilótafülke két oldalán kitűzött amerikai és vatikáni zászlóval gurult végig a leszálló pályán. A római katolikus egyház fejét az amerikai elnöki pár, George és Laura Bush személyesen fogadta a Washingtonhoz közeli Andrews légi támaszponton. Bush eddig még egyetlen vendégét sem részesítette ilyen gesztusban.

Várta a találkozót Jennával

Az elnök és felesége, valamint egyik lányuk, Jenna a repülőgép lépcsőjénél fogott kezet a fehérbe öltözött pápával. A CNN tudósítása szerint XVI. Benedek külön várta a találkozót Jennával, aki néhány hét múlva megy férjhez.

XVI. Benedek a Maryland állambeli repülőtérről – ahol több száz meghívott követhette figyelemmel a távolból az egyházfő megérkezését – a washingtoni pápai nunciatúrára utazott. Biztonságára úgy felügyelnek, akárcsak az amerikai elnökére.

XVI. Benedek pápa a Maryland állambeli Andrews légi támaszponton George W. Bush és Timothy P. Broglio érsek társaságában (fotó: MTI/AP)

XVI. Benedek pápa a Maryland állambeli Andrews légi támaszponton George W. Bush és Timothy P. Broglio érsek társaságában (fotó: MTI/AP)

Hivatalos programja másnap kezdődik. Több mint 10 ezres tömeg várja majd szerda reggel a Fehér Háznál, ahol Bush az ovális irodában tárgyal vele.

A világ egymilliárd római katolikus hívőjének jelenlegi vezetője első alkalommal tesz látogatást az Egyesült Államokban és másodízben fordul elő, hogy Róma püspöke a Fehér Ház vendége lesz.

Stadionba és zsinagógába látogat

Ez lesz a 25. alkalom, hogy amerikai elnök a római pápával találkozik. XVI. Benedek a harmadik Egyesült Államokba látogató pápa, és elsőként II. János Pál volt a Fehér Ház vendége 1979-ben.

XVI. Benedek – aki mostani útja során, szerdán ünnepli 81. születésnapját, szombaton pedig egyházfővé választásának harmadik évfordulóját – Washingtonon kívül New Yorkba látogat el. Szentmisét celebrál tízezrek előtt a washingtoni Nationals és a New York-i Yankees baseballcsapat stadionjában és pápaként másodízben teszi tiszteletét egy zsinagógában. Rövid időre fölkeresi a manhattani Park East zsinagógát, amelynek az az Arthur Schneier főrabbi áll az élén, aki Budapesten vészelte át a holokausztot.

A pápa ellátogat a 9/11-es New York-i merényletek helyszínére, a Ground Zeróhoz is, ahol imát mond az áldozatok emlékére. A pápa látogatásának súlypontja egyébként New Yorkra esik, ahol pénteken felszólal az ENSZ-ben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.