Nagyvilág

A CNN bocsánatot kért: nem a kínaiak csak a vezetőik tökfilkók

Bocsánatot kért a CNN amerikai hírtelevízió Pekingtől amiatt, hogy egyik hírmagyarázója "egy rakás tökfilkónak és gengszternek" nevezte a kínaiakat, áruikat pedig "bóvlinak". A közlemény szerint nem a kínai népről beszéltek, hanem vezetőikről.

A CNN szerint a nyerseségéről hírhedt Jack Caffertynek a The Situation Room című politikai műsor április 9-i adásában „nem állt szándékában, hogy megsértse a kínai népet, és a CNN bocsánatot kér mindenkitől, aki így értelmezte az elhangzottakat”. Cafferty “határozott” véleményét a pekingi kormányról és nem a kínai népről fejtette ki, és hétfőn már tisztázta kijelentéseit – fűzte hozzá a CNN.

A hírtelevízió azután kényszerült a bocsánatkérésre, hogy előző nap a pekingi külügyminisztérium a kínai nép elleni “visszataszító támadással” vádolta meg a CNN-t Cafferty megjegyzései miatt.

“Cafferty arra használta fel a mikrofont, hogy rágalmazza Kínát és a kínai népet, és súlyosan megsértette az újságírói etikát” – mondta Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő. A hírmagyarázó a kifogásolt műsorban többek között azt mondta, hogy az Egyesült Államok “ólomfestékkel borított bóvlit és mérgezett állateledelt” importál Kínából. Az utóbbi fél évszázadban alapjában véve mit sem változtak: ugyanaz a rakás tökfilkó és gengszter – toldotta meg.

Peking az utóbbi hetekben már kikelt a CNN ellen – más nyugati hírcsatornák mellett – amiatt, hogy állítólag elfogultan tudósított a márciusban Tibetben és Nyugat-Kínában kitört kormányellenes tüntetésekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik