Nagyvilág

Berlusconi létrehozza a jó hadseregét

A frissen megválasztott olasz miniszterelnök erősíteni akarja a rendőrséget, és újrakezdi egyes uniós állampolgárok kitoloncolását.

„Növelni kell a rendőrség személyi állományát, hogy létrehozzuk a jó hadseregét, amely megvédi az utcákon az állampolgárokat a rossz hadseregétől” – nyilatkozta a RAI olasz közszolgálati televíziónak Silvio Berlusconi leendő olasz kormányfő.

Berlusconi tervezi, hogy – az érintett országok beleegyezésével – újrakezdik azon nem európai uniós országokból érkezett külföldiek kitoloncolását Olaszországból, akiknek nincs se munkájuk, se szállásuk, „tehát kénytelenek bűncselekményeket elkövetni, hogy megéljenek”.

A mostani választások nyomán alaposan megváltozott az olasz politikai paletta, már sokkal kevésbé töredezett, mint volt – idézte a francia hírügynökség egy tekintélyes olasz politológus véleményét.

Az ország nagy lépést tett a franciaországihoz, illetve a nagy-britanniaihoz hasonló kétpárti rendszer felé. Ez nagy újdonság egy olyan országban, amelyre a politikai erők nagymértékű szétforgácsoltsága volt jellemző a kilencvenes évek vége óta – mondta Roberto D’Alimonte, a Firenzei Egyetem politikatudományi tanszékének professzora.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik