Nagyvilág

Pártelnökként folytatja Putyin?

Oroszország legnagyobb pártja a héten felkéri az elnöki posztról távozó Vlagyimir Putyint, hogy legyen az Egységes Oroszország elnöke. Elemzők szerint Putyin válasza a felkérésre világossá teheti, hogy milyen hatalmi szerepet szán magának a jövőben.

Putyin a közelmúltban világossá tette, hogy utódja, Medvegyev mellett miniszterelnökként kívánja folytatni munkáját, de a befektetők számára még továbbra sem világos, hogy a távozó elnök milyen mértékben kívánja kezében tartani az ország irányítását – írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a The New York Times.

Elemzők szerint ha Putyin a héten elfogadja a pártelnöki felkérést, azzal nyilvánvalóvá válik, hogy befolyásának hosszú távú megőrzésére törekszik, és ehhez a pártelnöki pozíció ideális lehet. Ha nem fogadja el, akkor minden bizonnyal az a szándéka, hogy egy átmeneti Medvegyev -elnökség után rövid úton visszatérjen a Kreml élére.

A Kremlből eddig semmilyen információ nem szivárgott ki arról, hogy a felkéréssel kapcsolatban Putyinnak mik a szándékai. A leköszönő elnök kedden jelenik meg az Egységes Oroszország tanácskozásán, ahol hivatalosan is bejelentik majd a pártelnöki felkérést.

Az orosz Vedomoszty című napilap szerint Putyin anélkül is vezető szerepet tölthet be a párton belül, hogy tagja lenne annak. Az Egységes Oroszország arra készül, hogy létrehozza a “nem párttagsághoz kötött” pártelnöki posztot, mely a napi feladatok helyett a stratégiaalkotásra koncentrálna – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik