Nagyvilág

Keresik Brown utódját?

Mélypontra süllyedt a kormányzó brit Munkáspárt népszerűsége, Gordon Brown miniszterelnök személyes támogatottsága pedig olyan mértékben és ütemben zuhan, amilyenre a hasonló felmérések hét évtizedes történetében még nem volt példa. Londoni sajtóértesülések szerint a Labour belső köreiben már Brown utódját keresik.

A The Sunday Times megbízásából elvégzett havi közvélemény-kutatás szerint az ellenzéki Konzervatív Párt 44 százalékon áll; az 1997 óta hatalmon lévő Munkáspártot 28 százalék támogatja. A tory ellenzék 44 százalékos népszerűsége 1992 óta a legmagasabb. Ha ugyanez a szavazatarány érvényesülne egy tényleges parlamenti választáson, a konzervatívok hatalmas, az összes többi frakció együttes létszámához képest száznál is nagyobb mandátumtöbbséggel vonulhatnának be a londoni alsóházban. A Munkáspárt parlamenti többsége jelenleg 65 fő.

A felmérés szerint különösen drámai Gordon Brown személyes választói támogatottságának összeomlása. A YouGov, a legnagyobb brit közvélemény-kutató adatai szerint a kormányfő tevékenységével tavaly augusztusban a megkérdezettek 65 százaléka volt elégedett, és 17 százalék elégedetlen; az áprilisi felmérés során éppen 65 százaléknyian mondták, hogy Brown rossz munkát végez kormányfőként, és csak 28 százalék tartotta jónak a miniszterelnök tevékenységét. A The Sunday Timesban közölt elemzés szerint ilyen mértékű és sebességű személyes politikusi népszerűségvesztésre a hasonló felmérések kezdete, vagyis a 30-as évek óta nem volt példa a brit belpolitikában.

Külügyminisztere válthatja?

A The Sunday Times forrásai szerint emiatt a Labour alsóházi padsoraiban most már pánik kezd eluralkodni. Ebben a helyzetben a The Sunday Times forrásai szerint most már egyre nyíltabban felmerül a párton belül, hogy Gordon Brown meddig maradhat posztján.

A lap a lehetséges utódjelöltek közül David Milibandnek, a 42 éves külügyminiszternek adja a legnagyobb esélyt. A kelet-európai zsidó bevándorlók gyermekeként született politikusra már tavaly is erőteljes nyomás nehezedett, hogy induljon Brown ellenében a Blair távozása utáni utódválasztási kampányban, de Miliband akkor ezt még visszautasította.

Káros határozatlanság

A Munkáspárt és Brown népszerűségének szabadesése az elemzés szerint – a súlyosbodó gazdasági gondok mellett – elsősorban abban gyökerezik, hogy a kormányfő tavaly ősszel hirtelen visszalépett az előrehozott választásoktól, jóllehet ennek lehetőségét előtte hosszú heteken át lebegtette, megerősítendő saját mandátumát.

Ezután a Brownról mint határozott vezetőről addig kialakult kép egyik napról a másikra szertefoszlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik