Nagyvilág

Az elnök nem hagyja szétesni Kínát

A tibeti probléma nem emberi jogi kérdés, hanem a nemzeti szuverenitással kapcsolatos. Kína nem hagyhatja szétesni az országot – nyilatkozta a kínai elnök.

Ez az első alkalom, hogy Hu Csin-tao (Hu Jintao) nyilvánosan megszólalt a tibeti válsággal kapcsolatban, és ez azon kevés nyilatkozatok egyike a kínai vezetők részéről, amelyben egyértelműen azt állítják, hogy a tibeti zavargások létében veszélyeztetik az országot. „A dalai láma klikkjével való konfliktusunk nem etnikai, sem vallási, sem emberi jogi probléma. Arról van szó, hogy vagy megőrizzük nemzeti szuverenitásunkat, vagy hagyjuk szétesni hazánkat” – jelentette ki a kínai elnök.

Hu erről Kevin Rudd ausztrál kormányfővel tartott találkozóján beszélt a dél-kínai Hajnan szigetén, ahol mindketten egy regionális gazdasági fórumon vesznek részt. Rudd kínai látogatásának első napján, szerdán, egyetemisták előtt mondott beszédében kijelentette: jelentős gondok vannak az emberi jogokkal Tibetben. A jelenlegi tibeti helyzet minden ausztrált nyugtalanít – mondta, hozzátéve, hogy párbeszéd útján kell megoldást találni a problémákra.

Hu az alkalmat kihasználva reagált Rudd e megjegyzésére is, amely szerinte tükrözi a jellemző nyugati álláspontot, különösen Washingtonét és Párizsét: „Mindig nyitottak vagyunk a párbeszédre a dalai lámával. Jelenleg nem mi akadályozzuk azt. Ha a dalai láma valóban akar megállapodást, akkor azt cselekedeteivel kell alátámasztania. Ha felhagy szakadár tevékenységével, erőszakot szító vagy a pekingi olimpia szabotálását célzó összeesküvő tevékenységével, akkor mi… készek vagyunk vele párbeszédet kezdeni” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik