Külföld

Slota le sem köpi a magyarokat

admin
admin

2008. 04. 11. 14:45

A szélsőséges szlovák pártvezér egy korona kárpótlást ad – a szemében azóta „tökös gyerekké” vált - Csáky Pálnak, mert ganénak és okádéknak nevezte. Egymillió koronát követel ugyanakkor Duray Miklóstól, amiért az MKP alelnöke Slota pártjának fasiszta jellegét fejtegette egy magyar rádióinterjúban.

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke eredetileg tízmillió koronás kártérítést követelt Duray Miklóstól, végül a bíróság bocsánatkérést és egymillió korona megfizetésére kötelezte a felvidéki magyar politikust. A januárban kihirdetett, máig nem jogerős ítélet Duray szerint gyakorlatilag a szólásszabadság korlátozása.

Ján Slota az ítéletet megelőzően és ezt követően is kitartóan szidalmazta a magyarokat. Olyanokat mondott, hogy „le se köpöm őket”, vagy hogy Szlovákiában nem is élnek magyarok, csak elmagyarosodott szlovákok. Csáky Pál, az Magyar koalíció Pártjának (MKP) elnöke pedig közönséges Horthy-ivadék, illetve „senkiházi, okádék, rohadt gané”. Válaszul Csáky indított polgárjogi pert a durván sértegető Slota ellen. Az SNS ezután jelezte, hogy Csáky Pál beperlését mérlegeli, amiért az MKP elnöke 2007-ben egy budapesti fórumon „szélsőséges és ultranacionalista” pártnak nevezte az Slotáékat.

Egy minapi parlamenti szavazás után azonban Slota véleménye megváltozott. Bár egyik fél sem ismeri el nyíltan, de úgy tudni, hogy az MKP a Fico-kormánnyal szavazott egy régóta húzódó kérdésben, amiért a szlovák lapok az ellenzék elárulásával vádolják a magyar pártot. Tény azonban, hogy Slota pénteken úgy nyilatkozott Csáky Pálról, hogy „tökös gyerek, akivel akár még kezet is fogna”. Ennél kacifántosabbat is beismert: néhány nappal a parlamenti szavazás előtt levélben ajánlott peren kívüli egyezséget Csáky Pálnak, aki a „leganézás” miatt indított ellene polgárjogi pert. A peren kívüli egyezség nyomán Slota kész a leolvasottabb napilapokban elnézést kérni Csákytól, mi több: egy szlovák korona kártérítést is kész fizetni a „tökös” magyar politikusnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.