Nagyvilág

Kisebbségben kormányoz Zapatero

A madridi képviselőház Újraválasztotta José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnököt pénteken a második szavazási fordulóban.

A szocialista miniszterelnök-jelöltet a szocialista párt 169 képviselője támogatta, 158-an ellene szavaztak, 23-an pedig tartózkodtak. Zapatero ezzel megszerezte a második szavazási fordulóban a beiktatásához szükséges relatív többséget. Szerdán, a parlamenti szavazás első fordulójában a március 9-i választásokon győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) jelöltje nem nyerte el a képviselők abszolút többségének támogatását, és ezért nem kapott azonnal bizalmat második négyéves mandátumához.

A márciusi választásokon a szocialisták nem szereztek többséget a parlamentben, így Zapatero kisebbségi kormányt fog alakítani, tehát minden egyes kezdeményezéséhez külső támogatást kell majd szereznie. A miniszterelnök szombaton teszi le a hivatali esküt I. János Károly spanyol király előtt, illetve ekkor mutatja be új kormányának tagjait. Második ciklusában a kormányfőnek olyan feladatokkal kell majd szembenéznie, mint a lassuló gazdasági növekedés és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet tevékenységének újraéledése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik