Nagyvilág

Berlusconi győzelemét hozhatja a hétvége

Olaszországban vasárnap és hétfőn parlamenti választásokat tartanak: megválasztják az új parlament alsó és felsőházát, nyolc tartományban pedig elnököt és tanácsokat, 426 városban (köztük Rómában) polgármestert, Szicília és Friuli-Venezia Giulia tartományban pedig a törvényhozásról és a kormányról is voksolnak. A miniszterelnöki posztra Silvio Berlusconi a legesélyesebb.

A szavazás vasárnap reggel nyolc órakor kezdődik, és este tízkor ér véget, hétfőn pedig reggel hét és délután három között lehet leadni a voksokat több mint 61 ezer szavazókörben.

A parlamenti választásokat azért kellett előre hozni, mert januárban lemondásra kényszerült Romano Prodi miniszterelnök, akinek balközép koalíciójából kilépett egy párt. A kormány csak 20 hónapig volt hatalmon, de ez nem számít kivételnek, mert az utóbbi 50 évben csak egyetlen olyan kormány volt, amely kitöltötte ötéves megbízatását (Silvio Berlusconié 2001-2006 között).

Rossz törvény, labilis rendszer

Megfigyelők a választási törvényeknek tudják be a folyamatos instabilitást. Reformokra születtek próbálkozások, így Berlusconié, aki 2006-ban ily módon próbálta rontani ellenfele, Prodi esélyeit, de ő maga “esett verembe”.

Az érvényes törvények szerint bejuthat a parlamentbe minden párt, amely megkapja a szavazatok négy százalékát vagy koalíción belül a két százalékát. Ez 2006-ban több mint 20 pártnak sikerült. A jobban szereplők további helyeket kapnak mindkét házban országos, illetve regionális súlyuk függvényében.

Prodinak ennek alapján kényelmes többsége volt a képviselőházban, de csak kétfős többséget szerzett a szenátusban. Elemzők szerint ugyanez vár Berlusconira, a mostani választás esélyesebb jelöltjére is.

Berlusconi-Veltroni párharc lesz

A miniszterelnöki címre 32 jelentkező volt, de közülük csak a 71 éves, jobboldali Berlusconinak és az 52 éves, baloldali Walter Veltroninak van reális esélye. A képviselőház 630 helyéről 47,3 millió szavazó, a szenátus 315 tagjáról 43,2 millió szavazó dönt. A különbség abból adódik, hogy szenátort csak a 25 év fölöttiek választhatnak. A testületnek további hét örökös tagja van, aki érdemeiért élete végéig teljes szavazati joggal rendelkezik.

Külföldön további 2,8 millió olasz 12 tagot szavazhat be az alsóházba, 2,5 millió pedig hat tagot a szenátusba. A helyi választásokon 14 millióan vehetnek részt.

Egy új, a csalások megakadályozására alkotott szabály értelmében a szavazófülkébe tilos bevinni kamerás mobiltelefont vagy fényképezőgépet. A szavazók papíron, a pártok jelképére húzott kereszttel vagy vonallal szavaznak.

Berlusconi vezet

Közvélemény-kutatási eredményeket a választások előtt két héttel lehetett utoljára közzétenni. Ezek alapján Berlusconi 5-9 százalékkal vezetett Veltroni előtt, de a szavazók több mint egyharmada várhatóan csak az utolsó pillanatban dönt.

Az „Ébresztő Olaszország!” szlogennel kampányoló Berlusconi magabiztos nyilatkozatokat tesz, munkaképes többséget vár a képviselőházban, és legalább két tucattal több szenátort szeretne, mint amennyi az ellenfelét támogatja majd.

Rendbe kell tenni a gazdaságot

A következő olasz miniszterelnökre a gazdaság rendbetételének súlyos feladata vár. Az Európai Unió negyedik legnagyobb gazdasága az idén a Nemzetközi Valutaalap szerint csak 0,3 százalékkal nő. Ronald Spogli amerikai nagykövet szerint a sereghajtók között van az egy főre jutó jövedelem és a termelékenység tekintetében, és a hanyatlást kockáztatja, ha nem tesz többet a gazdaság fellendítéséért. A nagykövet jellemző példaként említette, hogy Európában Olaszország az utolsó előtti helyen áll az amerikai tőkebefektetések vonzása terén.

José Saramago Nobel-díjas portugál írónak az egyik olasz lapban megjelent nyilatkozata szerint Olaszország “beteg demokrácia, ahol virágzik a korrupció, a maffia és a bűnözés”.

Walter Veltroni, a volt kommunista politikus, Róma korábbi polgármestere úgy jellemzi magát, mint aki friss fuvallatot visz az olasz politikába, s Barack Obama amerikai demokrata politikushoz hasonlítja magát. Azt ígéri, hogy 4 milliárd eurót szerez vissza az adócsalóktól, és ezt a pénzt a fizetések és nyugdíjak növelésére fordítja, hogy így teremtsen belső keresletet, és elkerülje a recessziót, amit “Bush Amerikája küld ajándékba”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik