Külföld

Tovább sztrájkol a szlovák sajtó

admin
admin

2008. 04. 10. 21:57

Ismét "fehér" címlappal jelennek meg pénteken a szlovákiai napilapok, hogy így tiltakozzanak a szlovák parlament által szerdán elfogadott új médiatörvény ellen, amely a kormánypártok szerint demokratikus, az ellenzék, a média és több nemzetközi szervezet szerint viszont a sajtószabadság ellenében született.

Történelme során a szlovákiai média harmadszor tiltakozik ily módon a hatalom korlátozó intézkedései ellen.

A múlt század kilencvenes éveiben, Vladimír Meciar miniszterelnöksége idején történt meg először, hogy a lapok címoldalán mindössze egy egységes tiltakozó szöveg jelent meg, mert az akkori hatalom “büntetővámnak” nevezett, rendkívül magas forgalmi adó kivetésével próbálta ellehetetleníteni a nyomtatott sajtót.

Második alkalommal két héttel ezelőtt, március 27-én jelentek meg “fehér” címlappal a napilapok, amelyek címoldalán egyedül az akkor még csak tervezetként ismert médiatörvény “hét főbűnét” sorolták fel.

A kormánypártok szerdán kevés érdemi változtatással végül olyan médiatörvényt fogadtak el a parlamentben, amelynek hatása az érintett sajtó megítélése szerint jóvátehetetlen károkat tesz a rendszerváltással kivívott sajtószabadság intézményében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.