Külföld

Megrovást kapott Horvátország az EU-tól

admin
admin

2008. 04. 10. 10:54

Horvátországnak sürgősen és jelentős mértékben javítania kell az uniós pénzügyi támogatások felhasználásán - mondta szerdán Brüsszelben Olli Rehn.

Az EU bővítési biztosa az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, a horvát és a macedón éves országjelentésről folytatott vitában leszögezte: az EU-csatlakozási tárgyalások előmozdítása érdekében Zágrábnak teljesítenie kell a stabilizációs és társulási egyezményből fakadó összes kötelezettségét, és eredményeket kell felmutatnia az igazságügyi, közigazgatási és gazdasági reform területén, a korrupció elleni harcban, a menekültek hazatérésének ügyében, valamint a kisebbségi jogokat illetően.

Ha Horvátország számos feltételnek eleget tesz, akkor idén ősszel az Európai Bizottság előterjeszti a csatlakozási tárgyalások befejezését célzó feltételes menetrendet, amely a technikai megbeszélések 2009-es – lehetőség szerint még a mostani összetételű bizottság mandátumának ideje alatt történő – lezárását irányozhatja elő.

Macedóniáról Rehn megállapította, hogy a tagjelölti státus 2005-ös megadása után a fejlődés lelassult, de a 2007-es, erőteljesen bíráló élű bizottsági jelentés után korrekciós lépések történtek. Brüsszel a siker alapfeltételének tekinti a politikai stabilitás megőrzését. Rehn szerint a NATO-tagsági meghívás kérdése kapcsán Görögországgal kirobbant névvita – az, hogy milyen néven csatlakozhat Macedónia az atlanti szövetséghez – túl sok energiát vont el, és az országnak most már a reformnapirendre kell összpontosítania.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.