Nagyvilág

A fogadóirodák szerint Obama nyer

A demokrata párti Barack Obama szenátor győzelmére tippelnek az amerikai elektronikus elnökválasztási börzéken.

Hillary Clinton ugyan győzni fog még néhány állam jelölési versenyében a következő hónapokban, de halvány esélye maradt a Demokrata Párt elnökjelöltségének megszerzésére – ez olvasható ki az egyik legismertebb fogadóiroda, az Iowa Electronic Markets szerdai jegyzéseiből.

A kereskedők 81,4 százalék esélyt adnak annak, hogy Obama lesz a demokrata elnökjelölt, Clinton győzelmi tippje csak 17,5 százalék. A bukmékerek kevesebbre taksálják a demokrata jelölt győzelmét a novemberi elnökválasztáson. A jelenlegi várakozások szerint az ellenzéki jelölt nyerési esélye 53,4 százalékos, míg a republikánus jelölté, aki szinte bizonyos, hogy John McCain szenátor lesz, 48 százalék.

Sok megfigyelő szerint az elektronikus börzék előrejelzései pontosabbak a közvélemény-kutatási felméréseknél. Obama esélyei lényegesen javultak az egy hónappal ezelőtti fogadásokhoz képest, az akkori üzletkötések még 75 százalékos esélyt jósoltak neki a demokrata elnökjelöltség elnyerésében.

Elemzők felhívják a figyelmet: Obama helyzete annak ellenére erősödött az “elnöki piacon”, hogy védekezésbe szorult egykori lelkipásztorának rasszista megjegyzései miatt, és Clinton vélhetően még több fontos államban le fogja őt körözni.

A következő, április 22-én Pennsylvaniában rendezendő előválasztási fordulóban az iowai tippmix szerint Clinton nyer 66,1 százalékos eséllyel, Obama 32,8 százalékkal szerezheti meg az elsőséget. Az Iowai Egyetemen működő elektronikus börze mutatói szerint a hátralévő államok közül Pennsylvanián kívül Clinton győz még Nyugat-Virginiában és Kentuckyban, Obama nyer viszont Indianában, Oregonban és Montanában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik