Nagyvilág

Pedofil papok által okozott sebeket gyógyít a pápa

XVI. Benedek pápa elismeri a pedofil amerikai katolikus papok által okozott sérelmeket és szenvedéseket, ezért jövő heti egyesült államokbeli útja során a sebek begyógyításán fog munkálkodni - közölte a római kúria vezetője. A bostoni érsekségben hatvan év alatt 237 pap több mint ezer kiskorút zaklatott.

A pápa a „bizalom és remény” üzenetét fogja tolmácsolni az amerikai papságnak a New York-i Szent Patrick székesegyházban tartandó találkozón. „A szentatya megpróbálja megnyitni a kapukat a kiengesztelés és megbékélés felé vezető úton” – mondta Tarcisio Bertone bíboros.

Az amerikai papokat érintő pedofilbotrány kiindulópontja Geoghan atya ügye volt, aki több évtizedes paptanári pályafutása során mintegy 130 fiatalkorút rontott meg. A történtek miatt lemondásra kényszerült Bernard Law bostoni érsek. Bírósági iratok szerint egyedül ebben az érsekségben hatvan év leforgása alatt 237 pap több mint ezer kiskorút zaklatott szexuálisan. Az egyház által az áldozatoknak megítélt kárpótlás összege már meghaladja az egymilliárd dollárt.

A bostoni katolikusok azt remélték, hogy a pápa városukat is felkeresi, de Bertone szerint a 81 éves egyházfő április 15-20-i útja során nem tud majd eleget tenni minden meghívásnak, zarándoklata Washingtonra és New Yorkra korlátozódik. A római kúria vezetője szerint a pápa tisztában van az iszlám szélsőségesektől érkező fenyegetésekkel, ennek ellenére „nagyon nyugodt és derűs, bízik Istenben és őrangyalaiban”, akik nem hagyják el őt amerikai útja során sem. De bizodalommal van a washingtoni kormányszervek iránt is, amelyek szavatolni hivatottak a védelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik