Nagyvilág

Népszerűsége csúcsán Merkel

Két és fél éves kancellársága óta még soha nem volt olyan népszerű Angela Merkel, mint most. A politikust ráadásul a közelmúltban egy nemzetközi felmérés alapján Európa legbefolyásásobb politikusának jelölték.

Erről tanúskodik a Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése, amelynek adatait szerdán hozták nyilvánosságra Berlinben. Eszerint ha a német kancellárt a következő hétvégén közvetlenül választanák, a szavazópolgárok legkevesebb 60 százaléka voksolna Merkelre, akit a közelmúltban egy nemzetközi felmérés alapján Európa legbefolyásosabb politikusának jelöltek.

Stabil többség

Ezzel szemben Merkel fő riválisa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Kurt Beck a szavazatok mindössze 12 százalékát kapná. A Stern magazin és az RTL televízió megbízásából végzett felmérésből kitűnt, hogy a pártok közötti erőviszonyok nem változtak jelentősen az elmúlt hetekben.

Továbbra is a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a legnépszerűbb, s ha most tartanák a választásokat, a szavazatok legkevesebb 38 százalékát kapná. Tovább tart az SPD mélyrepülése, a szociáldemokratákra a szavazópolgárok 24 százaléka voksolna. Változatlanul a Baloldal pártja áll a harmadik helyen 13 százalékkal, míg a másik két ellenzéki párt közül a liberális FDP-re 11, a Zöldekre 10 százalék szavazna.

A két nagy néppárt közül továbbra is a szociáldemokraták rendelkeznek a nagyobb tagsággal, szám szerint 534 476 fővel. Az SPD – amelyből az elmúlt hónapokban több ezren léptek ki – ebben a tekintetben immár alig előzi meg a CDU-t, amely a legutóbbi közlés szerint 533 265 taggal rendelkezik.

Rendet teremtene a baloldal

Szerdai sajtóértesülések szerint Beck – akinek tekintélye az elmúlt hetekben jelentősen megingott mind a pártvezetőség, mind a tagság körében – népszerűségének növelése érdekében „rendet akar teremteni” az SPD-ben. Az elnök a Baloldal pártjával kapcsolatos belső vitát lezártnak nevezte, elrendelte továbbá, hogy a jövőbeni fontosabb tanácskozásokon „vezérszónokként” csakis ő szólalhat fel.

Így a május végi rendkívüli kongresszuson rajta kívül senki más nem mondhat vitaindító beszédet, legfőképp Frank-Walter Steinmeier alelnök és külügyminiszter nem. Steinmeiert Beck legfőbb párton belüli riválisának tartják, s a szociáldemokraták többsége azon a véleményen van: esetleges kancellárjelöltként Merkellel szemben csak Steinmeiernek lenn esélye, s az ő vezetésével a párt is jobb eredményt érhetne el a jövő őszi országos választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik