Nagyvilág

Konzervatívok nyertek Dél-Koreában

Az első exit poll eredmény szerint Ri Mjong Bak államfő konzervatív pártja többséget szerzett a dél-koreai parlamentben a szerdán lezajlott választásokon.

A helyi közszolgálati rádió szerint az elnök Nagy Nemzeti Pártja legalább 154 (legfeljebb 178) helyhez jut a 299 fős nemzetgyűlésben. A választások előtt rendezett felmérések is a Nagy Nemzeti Pártot mutatták ki a nemzetgyűlési választások legfőbb esélyeseként. A liberális Egyesült Demokratikus Pártnak 75-93 hely juthat az egykamarás parlamentben az említett exit poll eredmény szerint. Ennek a pártnak volt a legnagyobb frakciója a kelet-ázsiai állam korábbi törvényhozó testületében.

A részvételi arány 50 százalék alatt maradt, ami Dél-Koreában nagyon alacsonynak számít. Hivatalos eredmények csak csütörtökön (közép-európai idő szerint) késő délutánra, kora estére várhatók. Ha az első exit poll eredmény helyesen jelzi előre a végeredményt, a februárban hivatalába lépett elnök nagy lehetőséget kap pártjának parlamenti többségével az általa kilátásba helyezett gazdaságélénkítő reformok végrehajtására. A dél-koreai gazdasági növekedés a lassulás jeleit mutatja a korábbi évek szédületes iramú növekedése után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik