Nagyvilág

Ukrajna megszűnésével fenyeget Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök a bukaresti Oroszország-NATO-tanácsülésen, zárt ajtók mögött jelezte: amennyiben Grúzia csatlakozik a tömbhöz, Moszkva a koszovói precedensre támaszkodva elismeri Abháziát és Dél-Oszétiát, Ukrajna pedig csatlakozása esetén megszűnhet létezni államként - jelentette a Kommerszant című lap hétfőn.

Grúziával kapcsolatban azzal indokolta a kilátásba helyezett lépést, hogy ilyen módon ütközőövezet jön létre a NATO és Oroszország között. Ukrajnáról szólva kevéssé félreérthetően arra célzott, hogy ha Ukrajna NATO-taggá lesz, Oroszország kezdeményezheti a Krim és Kelet-Ukrajna elszakadását: e területeket egyébként Oroszország ajándékának nevezte.

NATO és széthullás?

A Kremlhez közel álló politológusok már szombaton számos tévéadó műsoraiban szóltak arról, hogy Ukrajna széthullhat, ha csatlakozik a NATO-hoz, ezért is nem lesz soha a tömb tagja. Vagyis a figyelmes nézőkhöz-hallgatókhoz Putyin jelzése már eljutott, bár Kijevhez vagy nem ért el, vagy ott még töprengenek azon, hogyan reagáljanak rá – írta a Kommerszant.

A lap szemleírói szerint a balkáni államok csatlakozása az amerikaiak balkáni tevékenységének logikus lezárása, ami jó pont Bushnak, de a régióban folytatott egész amerikai politikára csapást mérhet Macedónia felvételének megtagadása, a csúcs legnagyobb kudarca.

A legnagyobb eredményt az afgán kérdésben született megállapodások jelentették. Ahhoz azonban, hogy az amerikai tervek megvalósuljanak, elengedhetetlen Oroszország segítsége: a döntés erről megvan, a tárgyalás a részletekről még folyik. A tranzit lehetővé tételével azonban Oroszország hozzájut a lehetőséghez, hogy hasson az amerikaiak és az egész NATO számára igen fontos afganisztáni projektre, s egyben hogy ellenőrizze a NATO és az Egyesült Államok közép-ázsiai katonai jelenlétét – írta a Kommerszant.

Putyin győztesként távozik

A Nyezaviszimaja Gazeta című lap szerint a bukaresti NATO-csúcsot és az azt követő Oroszország-NATO-tanácsülést nem abból a szempontból kell értékelni, hogy „győzött-e” Oroszország vagy sem, hanem hogy Bukarestben eljött az igazság pillanata Vlagyimir Putyin számára, elnökségének minden sikere és kudarca láthatóvá vált.

Ezek közül fontos tényező, hogy ma már senki nem tagadja, hogy Oroszország megtanulta megvédeni saját érdekeit a nemzetközi színpadon, elnöke állja a sarat, és keményen tud érvelni álláspontja mellett. Számolnak Oroszországgal, de ahol sebezhető, oda erőset ütnek. A NATO-nál attól tartottak, hogy Putyin megismétli nagy feltűnést keltő müncheni beszédét, de végül nem verte az asztalt a cipőjével, de visszafogottsága nem jelentette álláspontja feladását. Egyébként is van mire büszkének lennie: győztesként távozik, és Bush elnökkel ellentétben őt senki nem tekinti béna kacsának. Bukaresti fellépése nem tűnt végrendeletnek. „Gyerekek, éljünk békében, és tárgyaljunk őszintén. Mi úgy reagálunk, ahogyan hozzánk viszonyulnak” – figyelmeztette partnereit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik