Nagyvilág

A csehek nem kérnek az orosz felügyeletből

Kormánypárti és ellenzéki cseh politikusok egyaránt elutasították Vlagyimir Putyin orosz államfő vasárnapi felvetését, hogy a Csehországba tervezett amerikai radarállomáson állandó orosz ellenőrző katonai misszió tevékenykedjen.

“Az elképzelés egy virtuális politikai játék része, amelybe semmiképpen sem engedjük belerángatni magunkat” – jelentette ki hétfőn Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter. Szerinte a radarállomás ellenőrzését egy orosz katonai misszió állandó jelenléte nélkül is meg lehet oldani.

“Az oroszoknak erről mindenképpen velünk (csehekkel) kell tárgyalniuk. Eddig azonban még a kölcsönös, vagy az időnkénti szakértői ellenőrzésekről sem kezdtek el velünk tárgyalni. Amíg az orosz fél konkrétan nem ismerteti velünk elképzeléseit, érdemben ilyen felvetésekhez nem tudok hozzászólni” – szögezte le a cseh diplomácia vezetője.

Vlagyimir Putyin vasárnap George Bush amerikai elnökkel Szocsiban megtartott találkozója után jelentette ki, hogy az oroszok tartós jelenléte a Csehországba tervezett amerikai radarállomáson “minden bizonnyal segítene eloszlatni” Moszkva biztonságpolitikai kételyeit.

Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős kormányalelnök szerint nagyon fontos, hogy Oroszország “már nyugodtabban beszél” az ügyről, s nyilvánvaló, hogy meg akar egyezni.

Az ellenzék tiltakozik

Az esetleges orosz ellenőrzésekről szóló megegyezést azonban nem Washingtonnal, hanem Prágával kell megkötnie Oroszországnak. “Ráadásul egy ilyen megegyezésnek az ellenőrzéseket kölcsönösségi alapon kellene engedélyeznie” – jelentette ki a közszolgálati televízióban Vondra.

“Az ügy ismét csak azt mutatta meg, hogy a jobbközép cseh kormány csődöt mondott. Moszkva és Washington nélkülünk tárgyal rólunk” – hívta fel a figyelmet Michal Hasek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt képviselőházi frakcióvezetője.

A szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke szerint a legjobb az lenne, ha Csehország területén semmiféle külföldi katonai bázis nem jönne létre. Vojtech Filip szerint Csehországnak semmi szüksége sem orosz, sem amerikai katonákra, hanem egy közös európai biztonsági rendszert kellene létrehozni.

Washingtonnak mindegy

Richard Graber, az Egyesült Államok prágai nagykövete a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában ugyanakkor nem zárta ki, hogy a tervezett amerikai radarállomáson esetleg orosz katonai misszió is tevékenykedjen. “Ennek azonban természetesen alapfeltétele, hogy ebbe a Cseh Köztársaság beleegyezzen” – jelentette ki a diplomata.

Prága és Washington tavaly május óta tárgyalnak egy amerikai radarállomás Csehországba telepítéséről. Várható, hogy a keretegyezményt egy hónap múlva aláírják. A radarállomás Prágától mintegy 50 kilométerre délnyugatra a Brdy katonai körzetben épülne fel. A bázison mintegy 200 amerikai katona teljesítene szolgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik