Külföld

Clinton bojkottálná az olimpiát

admin
admin

2008. 04. 07. 20:46

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltség megszerzésére törekvő Hillary Clinton hétfőn arra hívta fel George Bush elnököt, hogy bojkottálja a pekingi olimpia megnyitóját.

Bush – mint azt a Fehér Ház március végén közölte – a tibeti helyzet ellenére változatlanul arra készül, hogy elutazik a nyári olimpiára. A Fehér Ház álláspontja szerint az olimpia elsősorban nem politikai rendezvény, hanem sportesemény, az elnök Pekingbe “sportrajongóként” fog ellátogatni.

“Úgy vélem, Bush elnöknek nem kellene azt terveznie, hogy részt vesz a pekingi megnyitón, hacsak nem lesznek nagy változások a kínai kormány részéről” – foglalt állást Clinton egy közleményben.

Tibet, Dárfur

A volt first lady szerint “a Bush-adminisztráció nem cselekszik helyesen, amikor Kína-politikájában háttérbe szorítja az emberi jogokat”. A Fehér Háznak másként kellene fellépnie, tekintettel a tibeti erőszakos összecsapásokra, valamint arra, hogy a pekingi kormány nem volt képes minden befolyását latba vetni Szudánban a dárfúri népirtás megállítására.

A szenátor asszony egyúttal arra bátorította Kínát: éljen az olimpia nyújtotta lehetőséggel, és az emberi jogok tiszteletben tartásával feleljen meg a játékok által képviselt általános emberi törekvéseknek.

Azért szurkol majd

Clinton leszögezte: az amerikaiak kiállnak a vallási és politikai szabadság, az emberi jogok mellett. Ugyanakkor szurkolni fognak az amerikai sportolók sikereiért, akik kemény munkájukkal kiérdemelték a jogot, hogy részt vehessenek az olimpián.

Megfigyelők szerint a volt first lady határozott, a Bush-kormánnyal szemben bíráló hangú állásfoglalása részben azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet a Clinton-kampány belső nehézségeiről. A hét végén mondott le posztjáról Mark Penn, a szenátor fő kampánystratégája.

Az amerikai közéletet erősen megosztja az a kérdés, hogy milyen mértékben lehet és kell felhasználni az olimpiát a kínai jogsértések elleni tiltakozásra. A The Washington Times korábban amellett érvelt, hogy Bushnak nem lenne szabad elutaznia Pekingbe: nevetség tárgyává tenné ugyanis azt a politikáját, amelynek keretében azzal a misszióval járja a világot, az Egyesült Államok mindenhol a szabadságjogok védelméért áll ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.