Nagyvilág

Vannak nézeteltérések Putyin és Bush között

A Szocsiban tartott vasárnapi orosz-amerikai csúcsról kiadott nyilatkozat hangsúlyozza: Moszkva nem ért egyet az amerikai rakétapajzs elemeinek tervezett kelet-európai telepítésével, és megerősíti a kérdés megoldására tett korábbi javaslatait, de Szocsi után e téren intenzívebbé teszik a kétoldalú és sokoldalú párbeszédet.

A nyilatkozat rámutat: Oroszország értékeli a rakétapajzs-telepítés kérdésében tett amerikai javaslatokat, amelyek megfelelő egyeztetés után megvalósítva hasznosak lesznek az orosz aggályok enyhítése szempontjából.

Ezzel kapcsolatban Vlagyimir Putyin megismételte: mint George W. Bush is mondta, a két országnak közösen kell dolgoznia a globális (az Egyesült Államok, Oroszország és Európa együttműködésével létrejövő) rakétapajzs kiépítésén, s óvatos derűlátással szólt a kérdés megoldásának lehetőségéről.

A nyilatkozat leszögezi: Oroszország és az Egyesült Államok már nem jelent egymás számára stratégiai fenyegetést, hanem közösen szándékozik dolgozni a 21. század globális kihívásainak megoldásán, s ahol nézeteltérések mutatkoznak, ott a kölcsönös tisztelet szellemében közösen törekednek ezek megoldására.

Nincs áttörés

Vlagyimir Putyin a megbeszélés utáni sajtóértekezleten hangsúlyozta: a nyilatkozat nem tartalmaz áttörést, de rögzíti a felhalmozódott kedvező tényezőket és a meglévő vitákat. A kedvező tényezők között említette az együttműködést egyebek között a biztonság, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása és a terrorizmus elleni harc terén. A viták közül első sorban a katonapolitikai kérdéseket rögzíti a nyilatkozat, amelyben azonban Putyin szerint a felek megerősítik, hogy készek e kérdések megoldásán dolgozni.

“A dokumentum a két országnak a kapcsolatok konstruktív fejlesztésére irányuló elkötelezettségét rögzíti, amely messze túlmutat a kölcsönös elrettentés korábbi modelljein” – mondta Putyin.

Már nem ellenség

A NATO-bővítésről az orosz elnök kijelentette: az egyszerű bővítés azoknak az időknek a logikája szerint való, amikor Oroszországot még ellenségnek tekintették, noha ez ma már nem így van.

A felek megerősítették a hadászati támadó potenciálok lehető legcsekélyebb szintre csökkentésére irányuló szándékukat és megállapodtak abban, hogy tovább dolgoznak a jogilag kötelező START szerződés kidolgozásán, bár e téren sem sikerült még felszámolni minden nézeteltérést – mondta az orosz államfő.

Élénkülő kereskedelem

Oroszország még idén számít a két ország kereskedelmi kapcsolatait akadályozó, úgynevezett Jackson-Vanick kiegészítés eltörlésére – mondta Putyin, s hozzátette, hogy az Egyesült Államok késznek mutatkozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy Oroszország mielőbb csatlakozhasson a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Putyin egyébként egészében kedvezően értékelte az orosz-amerikai kapcsolatok nyolc év alatt elért fejlődését, hangsúlyozta azonban, hogy nézeteltérések továbbra is vannak.
Megemlítette, hogy a Bush-sal kialakult jó kapcsolat lehetővé tette az egyenes beszédet, de a két ország között több kérdésben fennálló komoly nézeteltérésekben nem könnyű a közös nevező keresése.

George

“George-dzsal azonban sikerült megoldanunk, hogy a nézeteltérések ne legyenek negatív hatással a kapcsolatok egészére” – mondta.

George W. Bush Szocsiban egyébként külön találkozott Dmitrij Medvegyev megválasztott elnökkel, aki azt hangsúlyozta: szeretné, ha hivatalba lépése kapcsán, illetve azt követően nem állna be szünet a kétoldalú kapcsolatokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik