Nagyvilág

Utoljára találkozik Putyin és Bush

A kétoldalú kapcsolatokról és aktuális nemzetközi kérdésekről lesz szó, továbbá stratégiai keretdokumentumot ír alá a kétoldalú együttműködés jövőjéről Vlagyimir Putyin és George W. Bush orosz és amerikai elnök e minőségben utolsó találkozóján, amely vasárnap kezdődött Szocsiban.

Bush külön találkozik Dmitrij Medvegyev megválasztott orosz elnökkel, szintén a Bocsarov Rucsej elnöki rezidencián, majd munkareggeli után Putyin és Bush sajtóértekezletet tart.

Szergej Prihogyko, az orosz elnök tanácsadója mindezzel kapcsolatban elmondta: a két államfő 2001 óta összesen 23 alkalommal találkozott személyesen kétoldalú megbeszéléseken, illetve nemzetközi rendezvényeken.

Ezúttal a stratégiai stabilitásnak az amerikai rakétapajzs-telepítési tervekkel összefüggő kérdéseiről, az Oroszország-NATO bukaresti csúcs fényében a NATO-problematikáról, valamint további aktuális nemzetközi kérdésekről, köztük a közel-keleti helyzetről és Koszovóról lesz szó.

Bush kezdeményezte

Emellett az orosz-amerikai együttműködésről szóló stratégiai keretdokumentumot írnak alá a felek – mondta Prihogyko. (Az Interfax hírügynökség egy Kremlbeli forrástól megtudta, hogy a látogatás Bush elnök kezdeményezésére jött létre, noha Amerikában sokan ellenezték, hogy orosz területen találkozzanak az elnökök a bukaresti NATO-csúcs után.)

Prihogyko rámutatott: a Kreml szerint a tervezett stratégiai keretdokumentumnak őszintének kell lennie, s tartalmaznia kell a fennálló nézeteltéréseket is, egyebek között a rakétapajzs-telepítési terv, a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló szerződések, a világűr fegyvermentessége, továbbá a NATO egyebek között Ukrajnával és Grúziával való bővítése ügyében.

Vannak nézetkülönbségek

Hozzátette: mindezen kérdésekben az amerikai álláspont egyoldalú, nem vesz tudomást az orosz érvekről és nem veszi számításba az orosz érdekeket és aggályokat.

Az elnöki tanácsadó hangsúlyozta, hogy a dokumentumra vonatkozó kezdeményezés az amerikai féltől származik, a javaslatot Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter nyújtotta át március 17-én Moszkvában.

Az orosz fél azért tartja fontosnak a dokumentumot, mert mindkét országban elnökváltás lesz az év során, s Moszkva nem akar szünetet hagyni a kétoldalú kapcsolatokban, meg akarja őrizni az évek sorén felhalmozódott pozitívumokat, és jó alapot akar teremteni a jövendő fejlődéshez.

Ellentmondások

Prihogyko a kapcsolatokat jelenleg ellentmondásosnak nevezte, amennyiben magukban foglalják az együttműködést azokon a területeken, ahol az érdekek egybeesnek, de alapvető nézeteltéréseket is tartalmaznak. Hangsúlyozta azonban: a legélesebb problémáknak sem szabad automatikusan a kétoldalú kapcsolatok megromlásához vezetni.

“Oroszország alapvető megközelítése az, hogy a kétoldalú párbeszédet az egyenjogúság, a nyíltság, a kiszámíthatóság, a kölcsönös tisztelet és az érdekek egyensúlyának talajára kell építeni” – mondta az elnöki tanácsadó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik