Külföld

Hamisan vádolják a dalai lámát

admin
admin

2008. 04. 06. 13:06

"Darabjaira zúzták szét" a pekingi propagandát a kínai uralom elleni tibeti tüntetések, amelyek után már nem lehet figyelmen kívül hagyni a tibeti kérdést - hangsúlyozta a dalai láma vasárnap kiadott közleményében.

A tibetiek emigrációban élő szellemi vezetője ismét független, nemzetközi vizsgálatot szorgalmazott a tüntetések és a kínai megtorlás ügyében. Újra felszólította a tibetieket, hogy tartózkodjanak mindenféle erőszaktól és ne zavarják meg a pekingi nyári olimpiai játékok előkészületeit.

“A legutóbbi, Tibet-szerte tartott tüntetések nem csak egyszerűen meghazudtolják, de darabjaira zúzták szét a Kínai Népköztársaság propagandáját, miszerint a tibetiek többsége jómódban él…Ezek a tüntetések egyúttal megértették a világgal, hogy Tibet kérdését többé nem lehet figyelmen kívül hagyni” – jelentette ki.

A kínai vezetés azzal vádolja az észak-indiai Dharamszalában élő dalai lámát, hogy kampányt folytat Tibet elszakadásáért és erőszakra uszítja a tartomány lakóit. A dalai láma ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a kulturális és vallási autonómiáért küzd.

Peking szerint a tibetiek szellemi vezetője szította a március 10-én Tibet székvárosában, Lhászában kitört tüntetéseket, amelyek négy nappal később lázadásba csaptak át és átterjedtek azokra a szomszédos kínai tartományokra is, ahol tibeti kisebbség él. A dalai láma “szabotálni” akarja a pekingi olimpiát – állítja a kínai vezetés.

A kínai hatóságok szerint húsz ember halálát okozták a tibeti lázadók, míg az emigráns tibeti kormány szombaton közzétett, legfrissebb adatai szerint a kínai biztonsági erők több mint 150 tibetit öltek meg a tüntetések elfojtásakor.

A dalai láma vasárnap is úgy foglalt állást, hogy a kínai hatóságok vádjai “minden ízükben hamisak” és bizonyítékokat követelt azok alátámasztására. Megismételte, hogy a történtekről csak egy nemzetközi vizsgálat derítheti ki az igazságot. Egyúttal újfent felszólította Pekinget, hogy vessen véget a megtorlásnak és vonja ki katonáit Tibetből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.