Nagyvilág

Bagdadi éjszaka: öt halott

Öt halottja és tizenhét sebesültje van iraki fegyveresek és amerikai katonák vasárnapra virradóra kitört összecsapásainak az iraki főváros síiták lakta, Szardváros negyedében - közölték iraki kórházi és rendőrségi források.

Helyi kórházak beszámolói szerint a sebesültek között négy nő és két gyerek is van. A reggeli órákban még tartó harcokban állítólag megsemmisült egy Stryker típusú amerikai páncélozott személyszállító jármű.

Az amerikai hadsereg azt közölte, hogy nincs tudomása harcokról, de kapott olyan jelentéseket, miszerint légicsapásban végeztek kilenc “bűnözővel”. A légicsapás helyszínét közelebbről nem pontosították.

Az összecsapások egy nappal azután törtek ki, hogy az iraki kormány enyhített a korábbi szigorú biztonsági intézkedéseken a kétmilliós Szadrvárosban és Sula kerületben; mindkettő Muktada asz-Szadr radikális hitszónok milíciájának, a Mahdi Hadseregének fellegvára.

Lezárt övezetek

Iraki rendőrségi források szerint az amerikai erők teljesen lezárták a harcok övezetét, amely felett helikopterek köröznek. Körülzárták az ottani rendőrőrsöket is, és megtiltották a rendőröknek, hogy használják adóvevő berendezéseiket. Az amerikaiak szerint a szadrvárosi rendőrök egy része rokonszenvez a Mahdi Hadseregével.

A kelet-bagdadi városrészben március végén heves harcokat vívtak a szadrista milicisták az amerikai hadsereg által támogatott iraki kormányerőkkel. A negyedben azóta is feszült a helyzet, mindennaposak az összecsapások. A nagy kiterjedésű Szadrvárosban járművek egyáltalán nem közlekedhetnek.

Emberrablók

Fegyveresek elraboltak negyvenkét egyetemistát vasárnap az észak-iraki Moszul közelében. “Megállítottak két buszt egy Moszultól délre fekvő faluban. Az egyik járműnek sikerült egérutat nyerni, de a másikon utazó 42 egyetemista fiú fogságba esett” – jelentette be Hálid Abdul-Szattar, Ninive tartományi rendőrség szóvivője. A diákok a moszuli egyetem hallgatói.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik