Nagyvilág

Ki lett a NATO-csúcs vesztese?

A NATO-csúcsot értékelve Bukarest a legnagyobb sikernek a rakétavédelmi rendszer kiegészítését tartja, melynek köszönhetően az európai NATO-tagállamok szinte egész területe védelem alá kerül. A csúcsértekezlet egyik vesztese Washington, amelynek egyelőre nem sikerült elérnie, hogy Ukrajna és Grúzia a NATO előszobájába kerüljön.

A NATO bukaresti csúcsértekezletének egyik legnagyobb eredményeképpen meghívták a szövetségbe Albániát és Horvátországot. A három napon át tartó csúcsértekezletén nem született konszenzus arról, hogy bevonják Ukrajnát és Grúziát a tagsági akciótervbe (MAP), de a vezetők egyetértenek abban, hogy egy nap majd ezek az országok is tagok lesznek.

Moszkva elégedett

Alekszandr Babakov, az orosz Állami Duma (képviselőház) elnökhelyettese kedvező lépésnek minősítette a bukaresti NATO-csúcs döntését. Ukrajna számára előnyösebb a semleges státus, többek között azért, mert a NATO-hoz való csatlakozás nagy – Ukrajna esetében sok tízmilliárd dolláros – költséggel jár, és kedvezőtlen hatással lenne az ukrán gazdaságra. A politikus szerint nem véletlen, hogy a a közvélemény túlnyomó többsége ellenzi a csatlakozást, mivel érti, hogy az gyakorlatilag az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok megszakítását jelentené.

Albániát és Horvátországot tárt karokkal várják (fotó: MTI/EPA)

Albániát és Horvátországot tárt karokkal várják (fotó: MTI/EPA)

Kár, hogy az EU és a NATO legrégibb tagjainak az új, komplexusokkal teli közép-európai tagállamok feje felett kell a partneri kapcsolatokat ápolniuk Oroszországgal. Amint az várható volt, éppen ezen államok többsége lobbizott a leghevesebben Ukrajna és Grúzia felvételéért – mondta Mihail Margelov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke.

Boszniával és Montenegróval “intenzív párbeszédet” (ID) terveznek – ez az első lépést jelenti a lehetséges tagfelvétel felé. Ha Szerbia is kéri az ilyen párbeszédet, a szövetség fontolóra fogja azt venni. Macedónia is ígéretet kapott, hogy meghívást kap amint rendezi névvitáját Görögországgal.

Erősítés Afganisztánban

A NATO vezette afganisztáni békemisszió a szövetség fő prioritása. A NATO “szilárd, közös, hosszú távú kötelezettséget” vállal ott. A NATO koszovói ereje Koszovóban marad, “hacsak az ENSZ Biztonsági Tanácsa másképp nem dönt”. A szövetségesek egyetértettek abban, hogy az afganisztáni és a koszovói tapasztalatok azt mutatják, hogy “átfogó megközelítésre” van szükség, a civil, katonai és politikai szereplők együttműködésével.

A NATO üdvözli azt “a jelentős hozzájárulást a szövetségesek védelméhez”, amit a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétavédelem jelent. A szövetségesek “további erőfeszítéseket tesznek azért, hogy több erőt tudjanak telepíteni és fenntartani” az egyes helyeken – áll a záródokumentumban.

Vitatott rakétavédelem

A pénteki román sajtó beszámolója alapján Románia legnagyobb sikere a bukaresti NATO-csúcson az, hogy az észak-atlanti szövetség kiegészíti az amerikai rakétavédelmi rendszert, így Románia is védelem alá kerül. Az amerikai rakétavédelmi rendszer és annak közép-európai elemei eddig a NATO-tagállamok területének körülbelül csak a 80 százalékát fedték le, Románia területének nagy része pedig “kilógott” a rendszerből.

Az új radarállomásokat befogadó Csehország ellenzéki pártjai azonban idő előttinek és elsietettnek tartják a cseh-amerikai radaregyezmény létrejöttének bejelentését a bukaresti NATO-csúcstalálkozón.”Továbbra is az az álláspontunk, hogy ilyen fontos nemzetbiztonsági ügyben népszavazásnak kellene döntenie” – jelentette ki Jirí Paroubek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke.

A kommunista párt felszólította a kormányt, hogy a NATO-csúcstalálkozó után azonnal hozza nyilvánosságra a megállapodás szövegét. Vojtech Filip, a párt elnöke szerint nem kizárt, hogy a tervezett radar bekapcsolása a NATO védelmi rendszerébe csak formális dolog, a valóságban a bázis az amerikai rakétavédelmi rendszer része lesz.

Washington lenne a vesztes?

A legtöbb román lap szerint Washington volt a legfőbb vesztese a NATO-csúcsnak. A Ziua szerint Franciaország, Németország és Olaszország legyőzte az Egyesült Államokat. A Romania Libera szerint “recseg” a NATO a “régi Európa” és az Egyesült Államok közötti nézeteltérések miatt.

A szövetséget esetlegesen érintő újabb veszélyekkel kapcsolatban a tagállamok megállapodtak abban, hogy a NATO segítséget fog nyújtani internetes támadás (cyber attack) esetén, ha valamely tagállam kéri azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik