Nagyvilág

Az amerikai törvényhozók kaszáltak az iraki háborúból

Több millió dollárral lett gazdagabb az amerikai törvényhozás több tagja az öt éve húzódó iraki háborúnak köszönhetően - derült ki egy független kutatócsoport tanulmányából.

Kongresszusi képviselők összesen mintegy 196 millió dollárt fektettek be az utóbbi években olyan vállalatokba, amelyek üzleti kapcsolatban állnak a védelmi minisztériummal. Nem minden esetben katonai jellegű cégekről van szó. A Pentagon például a PepsiCo, az IBM, a Microsoft és a Johnson & Johnson cégekkel is kötött szerződést katonai tevékenységgel kapcsolatos feladatok ellátására – hívta fel a figyelmet a washingtoni székhelyű Center for Responsive Politics nevű szervezet.

Több demokrata befektető

A tanulmány készítői a törvényhozók 2006. évi vagyonnyilatkozataikat tekintették át. Az adatokból kitűnik, hogy a védelmi minisztériummal szerződésben álló vállalatokban érdekelt több képviselő és szenátor olyan kongresszusi bizottságokban tölt be vezető szerepet, amelyek az iraki háborúval kapcsolatos hadi kiadásokról döntenek. A tanulmány szerint ez a helyzet például John Kerry demokrata és Joseph Lieberman független szenátorok, valamint Roy Blunt, a képviselőház republikánus képviselőcsoportjának egyik vezető tisztviselője esetében.

Bár kevesebb demokrata törvényhozónak van érdekeltsége védelmi feladatokat ellátó vállalatoknál, mint republikánusnak, a demokraták sokkal magasabb értékben fektettek be tőkét ilyen jellegű cégekbe. 2006-ban például demokrata törvényhozóknak együttesen 3,7 millió dollárnyi érdekeltségük volt katonai jellegű befektetésekben, míg a republikánusoknál ez az összeg jóval kevesebb, 557 ezer dollár volt.

Clinton is részesült

Összesen 151 kongresszusi képviselő fektetett be olyan vállalatokba, amelyek legalább ötmillió dollár értékű megbízást kaptak védelmi jellegű feladatok ellátására. Ezek a beruházások mintegy 15,8 millió és 62 millió dollár közötti hasznot hoztak a kongresszusi befektetőknek 2004 és 2006 között – állapította meg a Center for Responsive Politics.

A tanulmány szerint Barack Obama demokrata és John McCain republikánus elnökjelölt-aspiránsoknak nem volt érdekeltségük védelmi tevékenységekhez köthető vállalatokban. Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiránsnak viszont volt részesedése három ilyen cégben, ám a New York-i szenátor ezeket 2007 májusában eladta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik