Nagyvilág

NATO-csúcs: brutálisan lépett fel a rendőrség

Az emberi jogokat megsértve lépett fel a rendőrség a NATO-ellenes tüntetőkkel szemben a csütörtöki román sajtó megítélése szerint.

A román lapok tudósításokban és riportokban számoltak be arról, hogy maszkot viselő rendőrök és csendőrök szerdán behatoltak egy bukaresti üzemcsarnokba, és eltávolítottak onnan mintegy 50 NATO-ellenes tüntetőt, akik az épületet kibérelték maguknak. A lapok szerint a többnyire román és német állampolgárságú fiatalok semmilyen fegyverrel nem rendelkeztek, ezért aránytalan volt a látványos, nagyszabású karhatalmi intézkedés.

A Romania Libera című újság „a NATO nevében elkövetett brutalitás” címmel közöl vezető anyagot a történtekről. A Gardianul című újság szerint a csupán festékszórókkal felszerelkezett tiltakozókkal úgy bánt a rendőrség, mintha terroristák lettek volna. A Ziua című napilap szerint a román rendőrök „ártatlan embereket” vettek őrizetbe.

Több román civilszervezet is tiltakozott az ellen, hogy a rendőrségen órákon keresztül fogva tartották és kihallgatták a fiatalokat. Közülük egyesek azt állították, hogy a rendőrök bántalmazták őket.

Román tájékoztatási eszközök szerint szerda este valamennyiüket szabadon engedték, az éjszakát pedig a kibérelt gyárcsarnokban töltötték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik