Külföld

Pozitívabb lett a világ USA iránt

admin
admin

2008. 04. 02. 08:25

Javulás mutatkozott az Egyesült Államok és Oroszország megítélésében, míg Irán és Izrael irán az elmúlt évekhez képest negatívabb véleménnyel van a világ.

Javult az Egyesült Államok megítélése – mutat rá a BBC World felmérése, amelyet 34 országban végeztek és idén január végén zárult. A 17 ezer megkérdezett személy véleményén alapuló közvélemény-kutatás szerint USA pozitív befolyása 35 százalékra nőtt az egy évvel ezelőtti 31 százalékról. Amerika negatív hatását hangoztatók tábora 5 százalékkal csökkent.

A felmérés szerint USA-nak a világra gyakorolt befolyását továbbra is főként negatívan ítélik meg, azonban a tavalyi 23 országból 11-ben javulás mutatkozott. Három országban viszont rosszabbodtak az Amerika iránti vélemények: Kanadában, Libanonban és Egyiptomban negatívabbnak ítélik meg az Egyesült Államokat.

“Az USA rossz megítélésében nagy szerepet játszott az iraki háború miatti 2003-2004-es anomália” – reagált a felmérés eredményeire Kurt Volker, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó vezető tisztviselője. “Szuperhatalom vagyunk, hatalmas gazdasági, politikai és katonai felelősséggel bírunk, emiatt a világ nagyobb figyelemmel tekint az Egyesült Államokra, mint a bármely más országra” – tette hozzá Volker.

Irán és Izrael iránt voltak leginkább negatív véleménnyel a megkérdezettek. Irán befolyása 54 százalék maradt, míg Izrael negatív rátája 57-ről 52 százalékra módosult. A legrosszabb megítélést elkönyvelő országok listáján a 3. helyen Pakisztán végzett.

Németország iránt, amely idén került be először a felmérésbe, voltak a legpozitívabbak a vélemények: a megkérdezettek 56 százaléka pozitívan, míg 18 százaléka negatívan ítélte meg Németország befolyását. Japán is jól teljesített az 56 százalékos pozitív megítéléssel, bár a megkérdezettek többsége a kínai és a dél-koreai szomszédság miatt negatív véleményeknek adott hangot. Oroszország mutatta a legnagyobb javulást a korábbi felméréshez képest: az ország pozitív megítélése 29-ről 37 százalékra emelkedett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.