Nagyvilág

A Pentagon lerántja a leplet a vallatásokról

A Pentagon közzétette azt az egykori emlékeztetőt, amellyel engedélyezték számára a terroristagyanús személyek kíméletlen vallatását. A fogolykínzás alapjául Bush elnök háborús felhatalmazása szolgált.

Az amerikai igazságügyi tárca 2003. március 14-i keltezésű, 81 oldalas titkos emlékeztetőjét kedden hozták nyilvánosságra. A dokumentum jogi fejtegetésre alapozva felhatalmazza a hadsereg vallatóit arra, hogy kíméletlen módszereket vessenek be a külföldön elfogott tálib és al-Kaida-harcosokkal szemben mindaddig, amíg azok nem kifejezetten a foglyok kínzására irányulnak.

Védelem a vallatónak

Az emlékeztető többek között arra hivatkozik, hogy az elnök háborús időkre vonatkozó főparancsnoki hatalmát nem korlátozzák az ENSZ kínzás elleni egyezményei. A dokumentum aláírója, John Yoo, az igazságügyi tárca Jogi Tanácsadó Hivatalának akkori vezetője védelmet ígért arra az esetre, ha bármely vallató ellen vádat emelnének az amerikai törvények vagy a nemzetközi jog megsértése miatt.

Az emlékeztetőt még 2003 decemberében visszavonták, alig kilenc hónappal azután, hogy Yoo átküldte a védelmi minisztérium vezető jogászának, Wiliam J. Haynesnek. Bár az irat létezése évek óta tudott dolog volt, teljes tartalma csak a mostani publikálással vált ismertté.

Már nem titkos

Yoo átirata annak a vitának az egyik epizódja volt, amely a Pentagon civil és katonai vezetői között zajlott akkoriban arról, milyen vallatási módszerek engedhetőek meg külföldi létesítményeikben, s hogy az amerikai katonáknak adódhat-e jogi problémájuk ezek miatt akár hazai, akár nemzetközi bíróságok előtt. A Pentagon ugyanis – az amerikai titkosszolgálatoktól eltérően – kifejezetten tiltotta vallatói számára bizonyos kegyetlen módszerek alkalmazását, beleértve a hírhedt úgynevezett vízbefojtásos módszert.

Az emlékeztető titkosságát most annak a pernek a kapcsán oldották fel, amelyet az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) indított, hogy kikényszerítse a Bush-kormány terrorizmus elleni háborújára vonatkozó iratok közzétételét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik