Nagyvilág

Döntött a NATO Horvátország és Albánia felvételéről

A NATO vezetői bukaresti csúcsértekezletükön megállapodtak abban, hogy meghívják a katonai szövetségbe Horvátországot és Albániát, de Görögország kérésére elhalasztották Macedónia meghívását.

A csúcsértekezletének résztvevői nem jutottak egyetértésre sem a két egykori szovjet köztársaság, Ukrajna és Grúzia felvételéről a katonai szövetség tagsági akciótervébe, sem pedig Macedónia felvételéről NATO-ba.

Ukrajnával és Grúziával kapcsolatosan nem változott meg Németország álláspontja. Berlin korainak tartja e két ország felvételét a tagsági akciótervbe. Macedónia felvételét viszont Görögország akadályozza, mert nem rendeződött a volt jugoszláv tagköztársaság nevével kapcsolatos vita.

“Jelen pillanatban Görögország nincs abban a helyzetben, hogy áldását adja Macedónia felvételére, először Horvátország és Albánia csatlakozik” – mondta Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter. Moratinos szerint a résztvevők továbbra is megosztottak a tekintetben, hogy felajánlják-e Ukrajnának és Grúziának a hivatalos tagjelölti státust (a felvételt a tagsági akciótervébe). “Nem várható, hogy a bukaresti csúcson a NATO-csatlakozás “vágányra” teszik e két országot” – közölte James Appathurai NATO-szóvivő.

A NATO-csúcs résztvevői ténylegesen csütörtökön látnak hozzá a napirenden szereplő kérdések megvitatásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik