Nagyvilág

A lengyelek jóváhagyják az EU reformszerződését

Több hetes bizonytalanságot követően a lengyel parlament alsóháza kedden jóváhagyta az Európai Unió (EU) reformszerződését, elhárítva azt a veszélyt, hogy Varsó megakaszthatja a dokumentum uniós ratifikációs folyamatát.

460 tagú szejm a szükséges kétharmados többséget jóval meghaladó, összesen 384 támogató szavazattal, 56 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett erősítette meg a Lisszaboni Szerződést. A felsőház várhatóan szerdán adja áldását a 27 tagúra bővült EU döntéshozatali mechanizmusát áramvonalasító egyezményre, az eljárás pedig azzal ér véget, hogy Lech Kaczynski aláírja a ratifikációs okmányokat.

A lengyel ratifikáció a kormány és a parlamenti ellenzék egyetértése miatt néhány héttel ezelőttig biztosnak tűnt, ám akkor hirtelen veszélybe került, az államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski által vezetett konzervatív ellenzék saját euroszkeptikus szárnya nyomására ugyanis a szerződés elutasításával fenyegetőzött. Ez Lengyelországban és az EU-ban egyaránt megdöbbenést keltett, mivel a szerződésről éppen a Kaczynski fivérek tárgyaltak, illetve írták alá azt a múlt év végén. A vita annak lehetőségét is felvetette, hogy Lengyelországban népszavazást írnak ki a szerződésről, ami esetleg más uniós tagállamokat is hasonló lépésre bátoríthat és azzal kockázattal járna, hogy azt egyezmény valamelyik tagországban esetleg elbukik.

A lengyel ellenzék azonban visszakozott, miután Donald Tusk kormányfővel a múlt hét végén többek között megállapodtak arról, hogy a ratifikálással párhuzamosan a lengyel parlament határozatot fogad el az ország szuverenitásának védelméről. Ez az ellenzék aggodalmait hivatott eloszlatni. A visszakozást alighanem az is ösztönözte, hogy a lengyel lakosság közvélemény-kutatások szerint igen rossz szemmel nézte az utolsó pillanatban támadt politikai vitát és késznek mutatkozott a reformszerződés népszavazás útján történő megerősítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik