Nagyvilág

Megállapodhatnak a radarállomásról a NATO-csúson

Csehország és az Egyesült Államok a bukaresti NATO-csúcson várhatóan közös nyilatkozatban erősíti meg, hogy a közeljövőben szerződést írnak alá egy amerikai radarállomás Csehországi létrehozásáról. A szerződést a NATO is támogatni fogja - állítja Mirek Topolánek, cseh miniszterelnök abban az interjúban, amely a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilapban jelent meg hétfőn.

“Olyan értesüléseim vannak, hogy az alapszerződést illetően talán már az utolsó problémákat is megoldották. Nincs akadálya annak, hogy a NATO-csúcstalálkozón Bukarestben bejelentsük az aláírás lehetőségét” – szögezte le a kormányfő.

A NATO támogatja az ötletet

A mértékadó cseh lap szerint a rakétaelhárító rendszer kérdése szerepel a bukaresti NATO-csúcs napirendjén. Azt azonban egyelőre nehéz megjósolni, hogy a tagállamok végül is miben állapodnak meg. Mirek Topolánek azonban biztos abban, hogy a NATO-csúcs a Csehországban felépítendő amerikai radarállomást támogatni fogja.

“A vita már csak egy igéről folyik: feltételezzük, üdvözöljük. Minden további már benne van a NATO elemzéseiben. A rakétaelhárító rendszer szükségességét senki sem kérdőjelezi meg” – jelentette ki a miniszterelnök. Az újság korábbi értesülését, miszerint a cseh-amerikai radarszerződést május 5-én Prágában írnák alá, Topolánek nem erősítette meg, de nem is cáfolta. “Nem kizárt, hogy ez az a dátum” – jegyezte meg Topolánek.

A lakosság ellenzi

A Csehországba tervezett amerikai radarállomásról Prága és Washington egy másik szerződést is aláír, amely a bázison szolgálatot teljesítő amerikai katonák csehországi státusát szabályozná. Erről Topolánek szerint még néhány hónapig tárgyalni kell.

Csehország és az Egyesült Államok tavaly májusban kezdett tárgyalásokat az amerikai radarállomásról. A nyilvánosságra hozott elképzelések szerint a radarállomás a Brdy katonai körzetben, Prágától mintegy 50 kilométerre délnyugatra épülne fel. A támaszponton mintegy 200 amerikai katona teljesítene szolgálatot. Felmérések szerint a cseh lakosság mintegy 70 százaléka ellenzi az amerikai radarállomás létrehozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik