Nagyvilág

Bush utoljára Jeruzsálembe utazik

Gyors előrelépést remél a közel-keleti békefolyamatban George Bush, aki kijelentette, hogy utolsó külföldi útja az Egyesült Államok elnökeként Jeruzsálembe vezet majd.

Az amerikai elnök a Die Welt című német konzervatív napilap hétfői számában megjelent terjedelmes interjúban bizakodóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ehud Olmert izraeli kormányfő megállapodást ír alá egy palesztin állam létrehozásáról.

Reményét fejezte ki, hogy a megállapodás aláírására még hivatali idejének lejárta előtt sor kerül. Elengedhetetlennek nevezte ugyanakkor, hogy teljesítsék az Egyesült Államok által korábban előterjesztett közel-keleti béketervben foglaltakat.

Mindezzel összefüggésben Bush annak a reményének adott hangot, hogy utolsó külföldi útja az Egyesült Államok elnökeként – 2009 januárjáig – Jeruzsálembe vezethet majd. Bush az interjúban elismerte, hogy az öt éve tartó iraki háborúban Washington követett el hibákat. „A dolgok jobban is alakulhattak volna. Minden hosszabb ideig tartott, mint kezdetben gondoltuk” – állapította meg Bush, hozzátéve ugyanakkor, hogy – mint fogalmazott – nem könnyű a diktatúrából a demokráciába való átmenet. Úgy vélekedett, hogy az iraki demokrácia megteremtése érdekében még hosszú utat kell megtenni.

Az amerikai elnök ezúttal is elutasította a Kuba területén lévő guantánamói fogolytábor mielőbbi bezárását sürgető nemzetközi követeléseket. Szavai szerint Guantánamót egy későbbi időpontban be kell majd zárni, előbb azonban rendezni kell az ott őrzött, terrorista tevékenységgel gyanúsított személyek sorsát. „Ezeket az embereket jogrendünkkel összhangban bíróság elé kell állítanunk” – fogalmazott Bush, hozzáfűzve: „Nem akarunk gyilkosokat kiengedni a börtönből, hogy azután újabb gyilkosságokat kövessenek el.”
Arra a kérdésre, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, Bush rendkívül határozottan csak annyit válaszolt: „John McCain.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik