Nagyvilág

Meciar az unió elé viszi Pilisszentkeresztet

admin

2008. 03. 28. 18:35

„A politikai hatalom riasztó beavatkozásának” tekinti a pilisszentkereszti ügyet a Vladimír Meciar vezette szlovák kormányerő, a Néppárt-HZDS, ezért az Európai Parlament elé viszi a magyarországi falu Szlovák Kisebbségi Önkormányzatának kiköltöztetésének ügyét.

Meciar pártja pénteken írásban fogalmazta meg felháborodását és jelezte, hogy két EP-képviselője, Irena Belohorská és Ján Kovarcík személyesen tájékozódnak majd Pilisszentkereszten. Lendvai József polgármesterrel is tárgyalni akarnak a „durva diszkriminációs” lépéséről, amelynek hátterében a szlovák kormánypárt szerint nyilvánvalóan „az erőszakos asszimiláció szándéka áll”.

„Sajnálatos, hogy ez a 21. században és azon a Magyarországon történik, amely olyan érzékenyen reagál a szomszédos országokban élő kisebbségekkel kapcsolatos legkisebb politikai változásokra, s teszi ezt akkor, amikor Magyarországon újfasiszta gárdák alakulnak, anélkül, hogy a demokratikus nemzetközi közösség erre reagálna” – áll közleményükben.

Pilisszentkereszten az önkormányzat a hét elején döntött arról, hogy a Szlovák Házból egy másik épületbe költözteti ki a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat irodáját. A pilisszentkereszti polgármester kezdeményezése, majd a testületi döntés heves, kormányzati szintű ellenkezést és példátlan sajtóvisszhangot váltott ki Szlovákiában, ahol egybehangzóan kisebbségellenes lépésnek minősítik a történteket. Lendvai József polgármester szerint az ügy hátterében személyes ellentétek állnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Derecske, 2018. június 8.
Aszfaltterítő gép munka közben. A kivitelezés alatt lévő M35-ös autópálya 60-as kilométerszelvényének jobb oldali pályáján, Derecske határában a második aszfaltréteget építik be. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.